10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSummit G7. Obama, Merkel și UE, uniţi contra lui Putin

Summit G7. Obama, Merkel și UE, uniţi contra lui Putin

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a primit ieri la castelul Elmau, în Alpii bavarezi, pe liderii G7 reuniţi într-un summit de două zile, subiectele  dominante, printre care încălzirea climatică, fiind eclipsate de criza greacă, Ucraina şi terorism. Obama reface relaţiile cu Germania.

Preşedintele american Barack Obama, sosit duminică dimineaţ[ în Bavaria pentru summitul G7, a salutat, în prezenţa cancelarului Angela Merkel, solidaritatea între SUA şi Germania. Printre obiectivele  liderului de la Casa Albă se află redresarea relaţiilor cu Germania şi  contracararea sentimentelor anti-americane suscitate de controversa legată de spionajul american şi negocierea de pacte asupra terorismului şi comerţului mondial. Obama a remarcat numeroasele divergenţele dintre cele două ţări, subliniind în special necesitatea de a face faţă „agresiunii“ ruse din estul Ucrainei, şi a făcut apel ca marile democraţii industrializate din lume să rămână „forte şi împreună“ în izolarea Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin.  Moscova, acuzată că susţine rebelii pro-ruşi în Ucraina, este absentă de la summit, care reuneşte până luni liderii din Germania, SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Japonia, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cel al Consiliului European, Donald Tusk. Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional, actor-cheie în dosarul crizei elene, va fi prezentă luni la castelul Elmau.

Manifestanţi anti-mondialişti şi ecologişti au blocat ieri ruta care duce spre castelul Elmau, hotelul de lux care găzduieşte summitul G7 în Bavaria, liderii Grupului G7 fiind constrânşi să ajungă cu elicopterele la locul  reuniunii. Securitatea summitului este asigurată de 17.000 poliţişti germani şi 2.000 austrieci.

„Psihodrama“ greacă

Acest summit urma iniţial să se focalizeze asupra climei, Angela Merkel, supranumită şi „cancelarul climatului“, sperând să obţină, înaintea conferinţei internaţionale de la Paris (în decembrie), un angajament ferm al oaspeţilor săi în favoarea reducerii emisiilor de gaz cu efect de seră. Dar „psihodrama“ greacă a ocupat o bună parte a lucrărilor summitului. Cancelarul a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu preşedintele francez, François Hollande, şi premierul grec, Alexis Tsipras, a patra conversaţie telefonică în trei din ultimele zece zile, ceea ce demonstrează eforturile Berlinului şi Parisului pentru o ieşire din impasul în care au ajuns Atena şi creditorii săi, în timp ce Grecia riscă încetarea de plăţi la finele lunii. Grecia negociază de câteva luni cu creditorii pentru obţinerea unui ajutor de mai multe miliarde euro pentru a evita falimentul, dar guvernul de stânga al lui Tsipras refuză condiţiile puse, care implică reforme de austeritate.

Negocierile dintre Atena şi creditorii Greciei – FMI, UE, BCE – pentru evitarea falimentului ţării, continuă să bată pasul pe loc. În ultimele zile, a avut loc o adevărată „navetă“ între propunerile elene şi contra-propunerile instituţiilor creditoare, ultimele fiind calificate „absurde“ de către Tsipras, iar o sursă europeană sublinia că „oboseala“ şi „decepţia“ câştigă teren în tabăra ex-„troika“.

Putin, între violenţe şi promisiuni

Ucraina, unde în ultimele zile în estul ţării s-au intensificat violenţele, s-a impus, de asemenea, pe agenda reuniunii şi liderii G7 ar putea adresa un avertisment preşedintelui rus, Vladimir Putin, cerându-i ferm respectarea acordurilor de la Minsk, foaie de drum spre pace acceptată de părţi în februarie trecut, sub egida cancelarului Merkel şi a preşedintelui Hollande. Sâmbătă, preşedintele rus declara pentru Corriere della Sera că Rusia, nu constituie o ameninţare pentru Occident şi afirma că este în favoarea aplicării acordurilor de pace în Ucraina. „Nu trebuie să aveţi teamă de Rusia“ a declarat Putin, excluzând un conflict de amploare între Rusia şi ţările membre NATO.

„Turbulenţii“ de la Elmau

De luni de zile, Angela Merkel, fidelă reputaţiei sale, a pregătit în cele mai mici detalii fiecare aspect al summitului care are loc la Schloss Elmau, un hotel de lux aflat în munţii pitoreşti din sudul Germaniei, în apropierea frontierei cu Austria. A vizitat cei şase omologi şi a înmulţit întrevederile cu patroni, sindicate sau tineri din cele şapte state industrializate. La Elmau, totul era  planificat, inclusiv cele 15 pagini ale comunicatului final, dar Ucraina şi Grecia au perturbat din nou ordinea stabilită, Merkel confruntându-se cu doi „turbulenţi“ care nu figurează pe lista invitaţilor – Vladimir Putin, exclus din G8 după ce Rusia a anexat Crimeea, şi Alexis Tsipras, premierul elen, în război cu creditorii. Cu trei zile înaintea reuniunii, violenţele au reizbucnit în estul Ucrainei între separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene, Berlinul, care se teme de „o nouă escaladă militară“, menționând „cea mai gravă violare“ a încetării focului după acordurile de la Minsk.

Liderii lumii vor dezbate luni şi viitoarele acţiuni în lupta contra celui mai sumbru grup islamist sunnit, Statul Islamic, după conferinţa de săptămâna trecută de la Paris, unde nu s-a ajuns la un acord asupra modului în care coaliţia internaţională condusă de SUA poate contracara acțiunile SI. 

Ameninţările grupurilor Statul Islamic şi Boko Haram vor fi abordate de liderii G7 cu responsabili din Nigeria, Tunisia şi Irak, ce fac parte din grupul de „sensibilizare“ a ţărilor ne-membre G7.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă