17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSummitul G20. Discuţii ”dificile” la nivel mondial. A fost stabilit în mare...

Summitul G20. Discuţii ”dificile” la nivel mondial. A fost stabilit în mare planul comunicatului final al summitului

 

Liderii intră în ultima zi a discuţiilor din cadrul reuniunii G20 de la Hamburg, în timp ce oficialii încearcă să pună capăt decalajului cu SUA în privinţa unor aspecte ce ţin de comerţ şi de schimbările climatice, scrie BBC.

Negociatorii Grupului ţărilor dezvoltate (G20) au căzut de acord asupra planului unui comunicat al summitul din Hamburg, având o singură chestiune de rezolvat în privinţa climatului, conform oficialilor UE, citaţi de Reuters.

Oficialii Blocului comunitar au adăugat că sunt încrezători că problema în cauză va fi rezolvată în cursul zilei de sâmbătă.
”Rezultatul este bun. Avem un comunicat. Există o singură problemă nesoluţionată legată de climat”, a afirmat unul dintre oficialii europeni.
Acesta a mai afirmat că declaraţia G20 include un angajament de a lupta ”împotriva protecţionismului”.
Această secţiune care încă trebuie să fie rezolvată de către lideri are legătură cu insistenţa SUA de a avea o referinţă în privinţa combustibililor fosili, a mai spus oficialul citat de agenţia de presă britanică.
________________________________________
Cancelarul german Angela Merkel, care găzduieşte summitul de la Hamburg, a declarat că discuţiile au fost "foarte dificile" până acum.
Negociatorii au lucrat toată noaptea în încercarea de a ajunge la un compromis cu privire la formularea declaraţiei finale a summitului, toate acestea după cea de-a doua noapte de proteste violente pe străzile oraşului Hamburg.
Grupul G20 (Grupul celor douăzeci) este un summit pentru 19 ţări, atât dezvoltate, cât şi în curs de dezvoltare, plus Uniunea Europeană.
Liderii de la summit se luptă să găsească un compromis cu SUA ca urmare a deciziei preşedintelui Donald Trump de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
O problemă separată este respingerea comerţului liber de către Donald Trump. Cu toate că preşedintele a declarat că nu se opune comerţului, poziţia sa este că orice înţelegeri comerciale convenite trebuie să protejeze industria americană.
Merkel a spus: "Discuţiile sunt foarte dificile, nu vreau să vorbesc despre asta".
Ea a adăugat că speră ca diferenţele cu Statele Unite să nu afecteze angajamentele asumate de alte naţiuni.
Declaraţiile ei au avut loc în mijlocul unor proteste de amploare pe străzile din Hamburg, cu demonstranţi şi poliţişti înarmaţi puternic încă din primele ore ale zilei de sâmbătă.
Demonstranţii – care protestează împotriva prezenţei lui Trump şi a lui Putin, dar şi a schimbărilor climatice şi a inegalităţilor mondiale – au dat foc vehiculelor, au rupt baricadele, au aruncat pietre în autorităţi şi au vandalizat mai multe magazine.
Merkel a declarat că înţelege protestele paşnice, dar a spus că demonstraţiile care "pun viaţa în pericol" sunt "inacceptabile".

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan: “Bilanțul lui este matematic zero”

Candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, Sebastian Burduja, a criticat dur activitatea actualului edil, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută...
Ultima oră
Pe aceeași temă