20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSURSE. Lovitură pentru Grecia: BCE a RESPINS majorarea finanțării pentru băncile grecești

SURSE. Lovitură pentru Grecia: BCE a RESPINS majorarea finanțării pentru băncile grecești

Banca Centrală Europeană a respins, duminică, cererea Greciei de majorarea cu șase miliarde de euro a plafonului liniei de finanțare de urgență (ELA) destinat băncilor grecești, informează Agerpres.

În ultimele zile, deponenții greci s-au grăbit să-și retragă economiile din bănci, ceea ce a majorat și mai mult presiunile la care este supus sistemul bancar elen, după ce premierul Alexis Tsipras a anunțat, sâmbătă, organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi.

Citește și: Avertisment DUR al Angelei Merkel: Dacă negocierile cu Grecia eşuează, Europa eşuează

Îngrijorată de nivelul mare al retragerilor de fonduri, Banca Centrală a Greciei a cerut duminică consiliului guvernatorilor BCE să adauge alte șase miliarde de euro la linia de finanțare de urgență destinată băncilor grecești, care în prezent este plafonată la 89 de miliarde de euro.

‘Cererea venită de la Banca Centrală a Greciei a fost una privind majorarea ELA cu șase miliarde de euro. Recomandarea supusă aprobării BCE era semnată de guvernatorul Băncii Centrale a Greciei. După cererea privind organizarea referendumului și eșecul discuțiilor nu putea fi adoptată o decizie diferită’, a declarat o sursă din apropierea discuțiilor.

BCE păstrează controlul asupra finanțării băncilor grecești, în condițiile în care împrumuturile de care băncile grecești pot beneficia prin intermediul finanțării de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

Citește și: Alexis Tsipras anunţă ÎNCHIDEREA băncilor elene

Agenția de evaluare financiară Moody’s Investors Service estimează că deponenții greci au retras peste opt miliarde de euro din băncile elene numai în ultimele două săptămâni, iar, de la finele lunii noiembrie și până în prezent, depozitele private din băncile grecești au scăzut cu 44 de miliarde de euro până la nivelul de 120 de miliarde de euro.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat, duminică, impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă