9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBREXIT. Surse: UE nu se așteaptă ca David Cameron să declanșeze Articolul...

BREXIT. Surse: UE nu se așteaptă ca David Cameron să declanșeze Articolul 50, în cadrul summitului de la Bruxelles

Uniunea Europeană nu se așteaptă ca premierul Marii Britanii, David Cameron, să declanșeze procesul de negociere privind Brexitul, în cadrul summitului liderilor europeni, care va avea loc, marți, la Bruxelles, informează agențiile Reuters și AFP, citate de Agerpres.

„Nu ne aşteptăm la acest moment ca premierul David Cameron să declanşeze marţi Articolul 50″, a declarat un înalt oficial al UE, în legătură cu summitul la marţi, la care şeful demisionar al guvernului de la Londra ar urma să îi informeze oficial pe ceilalţi lideri europeni în legătură cu rezultatul referendumului de joi, când britanicii au votat pentru ieşirea din blocul comunitar.

Citește și: BREXIT. FOTO. Marea Britanie, presată să decidă când iese din UE, în vreme ce 3 milioane de britanici vor un nou referendum

Potrivit sursei citate, UE își dorește ca procedura privin ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar să înceapă cât mai repede. 

„Chestiunea privind când şi cum va părăsi Regatul Unit Uniunea Europeană cred că va face parte din prezentarea rezultatului referendumului de către Cameron celorlalţi lideri la dineul de marţi seară”, a afirmat oficialul, care a cerut să i se păstreze anonimatul. 

 

La referendumul de joi, 51.9% dintre cetățeni britanici au votat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 48.1% au optat pentru rămânerea în blocul comunitar. Conform unei analize BBC, persoanele trecute de 65 de ani au votat, în cea mai mare măsură (60 la sută) pentru ieșirea Marii Britanii din UE. În schimb, britanicii sub 45 de ani au votat, în majoritate, pentru menținerea țării lor în Uniunea Europeană. Cel mai consistent procent pro – UE, 73 la sută, s-a înregistrat la tinerii între 18 și 24 de ani.

În urma rezultatului, premierul David Cameron și-a anunțat demisia, iar succesorul său urmează să negocieze ieșirea țării din UE. 

Marea Britanie a fost anunțată că i se vor schimba relațiile cu Statele Unite, pentru care era primul partener de dialog în Europa, iar NATO a precizat că Marea Britanie era puntea de legătură între Alianță și UE. 

De asemenea, sâmbătă, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg au arătat că nu vor să mai aştepte până în octombrie și că premierul David Cameron ar trebui înlocuit rapid pentru a se demara negocierile pentru ieșirea UK din UE. 

Miercuri, liderii celor 27 de state membre ar urma să aibă o întâlnire cu David Cameron pentru a discuta despre poziţia lor în urma crizei provocate de Brexit

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă