12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialSurse: UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu încă șase luni

Surse: UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu încă șase luni

Ambasadorii din cadrul UE au convenit, miercuri, la Bruxelles, să prelungească, cu șase luni, sancțiunile instituite împotriva Rusiei, informează Agerpres.

”Textul ce prevede prelungirea sancțiunilor până la 31 ianuarie a fost prezentat ambasadorilor UE și a fost aprobat prin consens”, au declarat surse diplomatice, pentru AFP. Decizia urmează să fie aprobată de miniștrii europeni de externe, care se vor reuni luni la Luxemburg.

Citește și: Vladimir Putin, amenințări la adresa NATO: „Ne vom orienta forțele armate către teritoriile de unde vin amenințări”

Această prelungire a fost luată conform poziției exprimate la Consiliul European din luna martie, și anume corelarea sancțiunilor cu calendarul implementării acordurilor de pace încheiate la Minsk în luna februarie, menționează o altă sursă.

”Ideea este să le prelungim până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a putea evalua aplicarea acordurilor de la Minsk, ce trebuie să se încheie în luna decembrie, înainte de a lua o nouă decizie privind încă o prelungire a sancțiunilor sau anularea lor”, conform aceleiași surse.

Respectivele acorduri prevăd în primul rând un armistițiu, care a fost în general respectat până la începutul lunii iunie, când lupte violente au reizbucnit între armata ucraineană și separatiștii proruși, în timp ce prevederile economice și politice ale înțelegerii de la Minsk sunt în continuare doar pe hârtie. Cele două tabere au început marți noi tratative, dar fără să se înregistreze progrese.

Citește și: Rusia își mărește ARSENALUL nuclear. Forțele nucleare vor fi dotate cu 40 rachete balistice

Sancțiunile adoptate împotriva Rusiei după anexarea Crimeii și declanșarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei expiră la sfârșitul lunii iulie, astfel că blocul comunitar trebuie să ia o decizie privind prelungirea lor. Aceste sancțiuni prevăd interdicții de viză și înghețarea conturilor unor responsabili ruși sau ucraineni proruși, precum și măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier și bancar.

Sancțiunile au creat dificultăți economiei ruse, dar nu au flexibilizat deloc atitudinea președintelui Vladimir Putin, acuzat de statele occidentale că trimite în continuare trupe și arme separatiștilor din estul Ucrainei.

Cele mai citite

Florin Piersic are “o evoluție lent favorabilă” în spital

Actorul Florin Piersic rămâne în spital însă are "o evoluție lent favorabilă", anunță un comunicat transmis de Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor. Comunicatul a fost...

Florin Piersic are “o evoluție lent favorabilă” în spital

Actorul Florin Piersic rămâne în spital însă are "o evoluție lent favorabilă", anunță un comunicat transmis de Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor. Comunicatul a fost...

Burduja, dacă nu primar, măcar artist stradal

Ilustrație: Marian Avramescu Candidatul Partidului Național Liberal (PNL) pentru fotoliul de primar general al Capitalei, Sebastian Burduja, a vrut să demonstreze că nu i-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă