17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCe spune președintele SUA Donald Trump după ce armata americană a bombardat...

Ce spune președintele SUA Donald Trump după ce armata americană a bombardat o bază militară din Siria

UPDATE: Armata Statelor Unite ale Americii a bombardat, vineri dimineața, o baza militară din Siria, ca reacție la atacul chimic din Siria. Preşedintele american Donald Trump a îndemnat ”toate naţiunile civilizate” să se alăture Statelor Unite într-un efort vizând să pună capăt carnagiului din Siria, relatează The Associated Press.

Trump a făcut această declaraţie joi imediat după ce Statele Unite au lansat zeci de rachete de croazieră asupra Siriei, în urma unui presupus atac chimic vizând civili.

Pacea şi armonia vor prevala” atât timp cât Statele Unite vor continua să apere dreptatea, a subliniat şeful statului american.

El a subliniat că acest atac împotriva unei baze aeriene siriene, în noaptea de joi spre vineri, este în ”interesul naţional vital” american.

Statele Unite trebuie ”să prevină şi să descurajeze răspândirea şi folosirea armelor chimice mortale”, a declarat trump.

El a apreciat că ”nu există vreo dispută cu privire la faptul că Siria a folosit arme chimice interzise”.

Trump a făcut aceste declaraţii de presă după ce Statele Unite au lansat asupra unei baze aeriene siriene aproximativ 60 de rachete de croazieră, în urma unui atac cu armament chimic atribuit preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Secretarul de Stat rex Tillerson a acuzat Rusia că a ”eşuat” în a-şi onora angajamentul pe care şi l-a asumat în 2013 cu privire la distrugerea armamentului chimic sirian.

Şeful diplomaţiei americane a informat presa după ce Statele Unite au lansat atacul cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene, în urma unui atac cu armament chimic.

Rusia fie a fost ”complice”, fie ”pur şi simplu incompetentă” în a-şi respecta angajamentul asumat, a apreciat Tillerson.

Acordul a fost încheiat în 2013, în urma unui atac cu armament chimic. Preşedintele Barack Obama a ameninţat Siria cu atacuri aeriene la vremea respectivă, însă a renunţat după ce Moscova a propus acest acord.

Oficiali americani au anunţat că rachete de tip Tomahawk au fost lansate de la bordul a două nave de război de la Marea Mediterană asupra unei baze aeriene aflate sub controlul Guvernului sirian.

Oficiali americani au acuzat că avioane aparţinând Guvernului sirian au ucis zeci de civili folosind clor amestecat cu un agent neurotoxic, posibil sarin, săptămâna aceasta.


Președintele SUA, Donald Trump, analizează opţiunile de reacţie la atacul chimic din Siria, pe care îl atribuie regimului Bashar al-Assad, printre măsurile luate în considerare fiind cea a unor atacuri punctuale asupra unor obiective militare siriene, afirmă surse politice citate de CNN, potrivit Mediafax.

Donald Trump le-a spus, joi, unor membri ai Congresului că analizează posibilitatea unei intervenţii militare în Siria ca reacţie la atacul chimic, au declarat surse din cadrul Administraţiei de la Washington citate de CNN.

Conform oficialilor citaţi, preşedintele nu a luat încă nicio decizie, dar va discuta posibilităţile cu secretarul american al Apărării, James Mattis. La rândul său, Pentagonul ar fi prezentat opţiuni de atacare a presupusului arsenal chimic al Siriei, deşi nu este clar dacă regimul de la Damasc mai are capacităţi militare neconvenţionale.

Donald Trump a afirmat miercuri că, în opinia lui, regimul Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic "groaznic" din Siria, avertizând că astfel de acte "odioase" nu vor fi tolerate. "Acest atac groaznic a vizat femei, copii mici şi chiar bebeluşi frumoşi", a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă organizată la Casa Albă alături de regele Abdullah al Iordaniei. "Din punctul meu de vedere, acest atac a depăşit o serie de limite. Astfel de acţiuni odioase ale regimului Assad nu vor fi tolerate", a spus Donald Trump, citat de cotidianul USA Today.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă