6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSurse diplomatice: UE va ridica sancţiunile împotriva a 170 de personalităţi din...

Surse diplomatice: UE va ridica sancţiunile împotriva a 170 de personalităţi din Belarus, inclusiv a preşedintelui Lukaşenko

Uniunea Europeană (UE) ar putea ridica sancţiunile introduse împotriva a 170 de personalităţi din Belarus, printre care se află şi preşedintele Aleksandr Lukaşenko, acuzaţi de încălcări ale drepturilor omului, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, informează Agerpres.

Astfel, cei 28 de miniştri europeni ai Afacerilor Externe trebuie să adopte, luni, un text ce va permite ridicrea sancţiunilor celor 170 de persoane şi trei entităţi, vizare de îngheţarea averilor, cât şi de o interdicţie privind eliberarea de vize de intrare în UE. Decizia va trebui adoptată oficial înainte de 29 februarie, dată la care sancţiuni expiră. 

Potrivit unei surse diplomatice, “Lukaşenko a fost scos de pe listă”. El a fost trecut pe listă în ianuarie 2011, ca replică la reprimarea violentă a protestelor ce au urmat realegerii sale la sfârşitul lui 2010. 

Şeful statului din Belarus a fost acuzat, timp de mai mulţi ani, că ar aduce grave atingeri aduse drepturilor omului, reprimând opoziţia şi reducât presa la tăcere. Cu toate acestea, anul trecut, el şi-a multiplicat semnalele de deschidere, potrivit sursei citate.

El a folosit cu abilitate mai ales criza ucraineană în avantajul său, impunându-se ca mediator între Rusia şi UE, dar şi găzduind la Minsk negocieri de pace între Kiev şi separatiştii proruşi. 

Potrivit surselor diplomatice citate de AFP, “Republica Belarus a jucat un rol pozitiv şi există o voinţă manifestă de apropiere cu UE'”. Cu toate acestea, diplomatul a atras atenţia că decizia nu înseamnă că UE trebuie “să închidă ochii” la situaţia din ţară.

Este clar că Belarus nu este raiul pe pământ, situaţia cu drepturile fundamentale este departe de a fi satisfăcătoare”, a mai adăugat diplomatul.

Mai mult, embargoul asupra livrării de arme în Republica Belarus va fi menţinut. Mai mult, patru persoane “legate de dispariţia de opozanţi politici la sfârşitul anilor 1990” vor rămâne, în continuare, pe lista neagră a UE.

UE a suspendat deja, la sfârşitul lui octombrie 2015, aplicarea de sancţiuni, ca răspuns la eliberarea de către puterea de la Minsk a unor prizonieri politici, eliberare pe care europenii o cer de multă vreme. 
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă