8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialSurse Reuters: Al Baghdadi, liderul SI, NU a fost ucis în raidul...

Surse Reuters: Al Baghdadi, liderul SI, NU a fost ucis în raidul aviației irakiene

Liderul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) nu a fost ucis în raidul aviației militare irakiene, potrivit unor surse medicale citate de Reuters. Informația a fost confirmată și de locuitori ai orașului din vestul Irakului, unde se aflau mai mulți lideri SI când a avut loc bombardamentul. 

Irak a transmis sâmbătă că forțele sale aviatice au lovit locul întâlnirii jihadiștilor, dar și un convoi în care se afla Baghdadi, în drum spre întâlnire. Totuși, sursele Reuters afirmă că liderul SI a fost luat după atac și dus într-o altă locație. Starea lui nu este cunoscută. 

Citește și: UPDATE. Lideri ai Statului Islamic, uciși în urma unui raid al forțelor aeriene irakiene. Abu Bakr nu se află printre ei

Anunțul armatei irakiene este una dintre mai multe relatăril necofirmate privind moarte sau rănirea lui Baghdadi, care a supraviețuit unui an de raiduri aeriene ale Coaliției internaționale, dar și conflictele din cele două țări de când s-a autoproclamat calif al musulmanilor. 

De asemenea, o pagină de Twitter a publica mai multe comunicate din partea Statului Islamic în care jihadiștii au spus că zvonurile privind raidul aerian care l-a avut drept țintă pe Baghdadi sunt false. 

Totodată, un militar al SUA, detașat în Baghdad, a declarat, sub anonimat, că SUA nu are dovezi că Baghdadi a fost ucis sau rănit în timpul operațiunii irakiene. 

Opt lideri SI, uciși în bombardamentul irakian

Armata irakiană a transmis că, duminică, a bombardat atât convoiul în care se afla liderul SI, cât și locul lor de întâlnire. În urma raidurilor, opt comandanți ai Statului Islamic ar fi fost uciși. Irak a susținut că și liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, se află printre cei uciși. 

”Forțele aeriene irakiene au bombardat convoiul teroristului ABu Bakr al-Baghdadi în timp ce se îndrepta către Karabla pentru a participa la o întâlnire cu comandanții Statului Islamic”, se arăta în comunicatul de duminică al armatei irakiene. 

Citește și: Putin nu va trimite trupe terestre în Siria. Care este obiectivul Rusiei în conflictul sirian

Televiziunea irakiană a menționat că a fost bombardat și locul unde urma să se desfășoare această întâlnire, mulți dintre cei prezenți acolo, inclusiv diverși comandanți ai SI, fiind uciși sau răniți.

“În fiecare minut se naşte câte un lider în Statul Islamic”,

Un luptător al grupării SI, contactat telefonic, a declarat că nu poate confirma dacă Baghdadi se afla în convoiul bombardat, dar a adăugat că gruparea va continua să lupte, indiferent de soarta sa. 

“Chiar dacă a fost transformat în martir, nu va afecta Statul Islamic. Vom pierde un lider, dar sunt mii de Baghdadi. În fiecare minut se naște câte un lider în Statul Islamic”, a afirmat luptătorul.

Gruparea Stat Islamic a ocupat teritorii vaste în Siria şi Irak, unde a proclamat un califat. Baghdadi, care conduce SI din 2010, susţine că a acceptat jurămintele de credinţă din partea mai multor susţinători din Libia, Egipt, Yemen, Arabia Saudită şi Algeria.

 

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă