16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSustragerea din Siria a dovezilor represiunii

Sustragerea din Siria a dovezilor represiunii

Guardian dezvăluie că mai multe acte de acuzare de crime de război contra preşedintelui sirian şi a colaboratorilor au fost stabilite de o comisie internaţională pe baza unor documente oficiale scoase ilegal din Siria.

Potrivit Guardian, Comisia Internaţională pentru Justiţie şi Responsabilitate (CIJA) a stabilit trei acte de acuzare de crime de război contra regimului de la Damasc şi continuă să adune dovezi contra regimului sirian şi a rebelilor.

CIJA este o comisie internaţională finanţată de occidentali care au antrenat şi instruit sirieni pentru această operaţiune extrem de riscantă, de sustragere de documente şi scoaterea lor din ţară.

Cotidianul britanic precizează că dovezile prezentate în actele de acuzare sunt fondate
pe documente guvernamentale, scoase clandestin din Siria de o echipă de 60 de anchetatori sirieni cu preţul propriilor vieţi.

Circa 500.000 de pagini au fost acumulate de CIJA, care a făcut apel la voluntari pentru a viziona ore de înregistrări video ale crimelor presupuse comise de rebelii sirieni sau de grupările jihadiste, ca Statul Islamic.

Primul act de acuzare îl priveşte pe Bashar al-Assad şi cabinetul său de război, Celula centrală de gestionare a crizei (CCGC), al doilea priveşte Biroul naţional de securitate, care regrupează principalii şefi ai serviciilor secrete şi ai securităţii şi cel de al treilea se referă la Comitetul de Securitate însărcinat cu provinciile estice şi sudice Deir ez-Zor şi Raqa.

Acuzaţiile au fost stabilite pe baza acestor documente oficiale sustrase care demonstrează „ordine precise pentru zdrobirea revoltelor populare care se extindeau din Damasc spre diferite provincii.

Guardian precizează că „mania regimului de a da ordine scrise prin filierele comandamentului şi de a raporta tot în scris ceea ce se petrecuse, arată că totul duce la cel mai înalt nivel al puterii de la Damasc”. Documentele permit cunoaşterea angrenajelor regimului în timpul războiului şi demonstrează că CCGC se reunea zilnic, iar minutele reuniunii erau transmise direct lui Bashar al-Assad pentru a fi aprobate înainte de a lua drumul lanţului comandamentului. 

Documentele mai arată că partidul Baas, aflat la putere,  este principalul „executant” al deciziilor şi că aceleaşi tipuri de tortură sunt utilizate în diferite provincii,ceea ce lasă de presupus că există o politică impulsionată de la centru. În pofida acestui material acumulat de această organizaţie finanţată de mai multe guverne occidentale, membrii CIJA au recunoscut că până în prezent nu există un tribunal unde ar putea depune aceste acte. Rusia, un aliat al lui Bashar al-Assad a blocat sistematic la ONU orice tentativă de a transfera cazul Siriei în faţa Tribunalului Penal Internaţional. Un ONG sirian relevă că de la debutul războiului în Siria peste 220.000 au murit.

Călătoriile morţii

Într-o zi de februarie 2014, o camionetă prăfuită se apropia de un  post de control al jihadiştilor Statului Islamic din exteriorul oraşului frontalier sirian Tell Abyad, transportând doi bărbaţi înveştmântaţi în djellaba simple şi keffieh-uri lăsate cum poartă agricultorii locali. Jihadistul aflat în post a verificat cărţile lor de identitate şi a aruncat un ochi asupra sacilor cu îngrăşăminte şi deşeurile de lemn înghesuite în spatele vehiculului.

Şoferul şi însoţitorul au declarat că erau în regiune pentru a vizita rudele şi teroristul le-a făcut semn să treacă.

Cei doi au reuşit să treacă frontiera turcă după o lungă călătorie clandestină şi potenţial mortală, relevă Guardian. Sub sacii cu îngrăşăminte se afla un lot de documente recuperate de pe câmpurile de luptă ale conflictului sângeros din Siria şi contrabanda lor prin ţară a prezentat riscuri enorme. Miile de pagini de la comandamente militare şi rapoarte guvernamentale care traversau Siria erau dovezi clare de crime de război, care puteau constitui într-o zi dovezi pentru o urmărire internaţională în justiţie a lui Bashar al-Assad şi a regimului său.

Şoferul camionetei, un bărbat de 40 ani numit Adel – un pseudonim – era anchetatorul-şef al Comisiei pentru justiţie internaţională, cu obiectivul descoperirii de dovezi ale atrocităţilor comise de regimul sirian şi de opoziţie, în vederea pregătirii pentru ziua în care ei pot fi judecaţi de un tribunal.

Adel şi echipa sa de 50 de anchetatori au făcut multe astfel de călătorii în trei ani de când a fost stabilit CIJA, reuşind să transfere mii de documente ce demonstrează maşinăria de represiune a guvernului şi arată cum este controlat de Assad şi anturajul său. 

Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă