16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Atentat la SYDNEY: Atacatorul iranian Man Haron Monis și alte 2...

UPDATE. Atentat la SYDNEY: Atacatorul iranian Man Haron Monis și alte 2 persoane au murit după asaltul poliției asupra cafenelei în erau ținuți ostaticii. Australia, în doliu

UPDATE 09.00 (marți): 

Australia se întreba marţi cum a putut să scape nedetectat autorul luării de ostatici – cu un trecut violent şi un islamist radical -, după evenimentele dramatice din cafeneaua aflată în centrul oraşului Sydney care s-au încheiat uciderea acestuia şi a două persoane, relatează AFP.

Australienii au aflat când s-au trezit finalul sângeros al luării de ostatici care a durat 16 ore, la Lindt Chocolat Cafe, în Martin Place, o esplanadă pietonală situată în centrul celui mai mare oraş din Australia. Locuitorii au depus un munte de flori la locul dramei, pentru a-şi manifesta durerea şi emoţia.

UPDATE 20:50 – Trei persoane au murit, iar șase au fost rănite în urma intervenţiei forţelor de ordine la cafeneaua din Sydney, printre persoanele decedate fiind şi presupusul autor al agresiunii, anunţă Poliţia australiană.

UPDATE 20:00 – Agenţii unităţilor de elită ale poliţiei au pătruns din două direcţii în Cafeneaua Lindt din Sydney. Autorul luării de ostatici a fost împuşcat mortal. Nu este clar cine este a doua persoană decedată în asaltul forţelor de ordine. Poliţia australiană a precizat că, în momentul lansării operaţiunii, în cafenea erau nouă persoane.

UPDATE 18:30 Una dintre persoanele care și-au pierdut viața în urma asaltului dat de polițiștii australieni asupra cafenelei din Sydney în care iranianul Man Haron Monis a luat mai mulți ostatici este chiar atacatorul, potrivit forțelor de ordine citate de Sky News.

UPDATE 17:53  Două persoane au murit şi mai multe au fost rănite după ce poliţia a luat cu asalt cafeneaua din Sydney unde era în desfăşurare o luare de ostatici, relatează CNN, preluat de Mediafax.

Poliţia a anunţat pe contul său de Twitter că luarea de ostatici s-a încheiat după mai mult de 16 ore, în timp ce postul de televiziune australian ABC News susţine că şapte persoane au fost luate pe tărgi de la locul incidentului.

UPDATE 17:30  Potrivit primelor informaţii, s-au auzit focuri de armă şi mai mulţi ostatici au fugit. Sute de poliţişti înarmaţi încercuiau Lindt Chocolat Cafe, în interiorul căreia mai multe persoane erau ţinute ostatice, relatează AFP.

UPDATE 17:20  Poliţia australiană a anunțat că a luat cu asalt cafeneaua din Sydney, în care iranianul Man Haron Monis a luat ostatice mai multe persoane, relatează AFP.

UPDATE 15:40  Presa din Australia susţine că bărbatul înarmat din cafeneau Lindt ar fi clericul musulman Man Haron Monis, un iranian în vârstă de 50 de ani, susţine cotidianul The Age, scrie Mediafax.

Bărbatul a intrat în atenţia autorităţilor după ce a trimis scrisori otrăvite familiilor unor militari australieni decedaţi, în perioada 2007-2009. Monis a pretins că scrisorile au fost varianta sa pentru un "coş cu flori" sau o "scrisoare de condoleanţe". Alte peste 50 de acuzaţii de indecenţă şi agresiune sexuală au fost formulate recent împotriva sa, legate de perioada în care se autointitula "vindecător spiritual", în urmă cu un deceniu. El s-a comparat recent pe pagina sa de Internet cu fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, afirmând că cele mai recente acuzaţii împotriva lui au "motive politice". Incidentul de luni ar urma unei încercări nereuşite, vineri, de a obţine exonerarea la către Înalta Curte de Justiţie.

UPDATE 13.50  Peste 40 de organizaţii musulmane australiene au condamnat luni luarea de ostatici din cafeneaua din Sydney, unde a fost desfăşurat un steag islamic. "Respingem orice tentativă de ameninţare la adresa unor persoane nevinovate şi pentru a provoca frică şi teroare", au declarat, într-un comunicat, organizaţiile, denunţând un "act reprobabil", relatează AFP.

UPDATE 11.07  Bărbatul înarmat a cerut un steag al organizaţiei Statul Islamic şi susţine că patru bombe au fost plasate în diverse locuri, a anunţat postul de televiziune Channel Ten. Poliţia nu a confirmat aceste informaţii, precizează Mediafax.

Channel Ten a precizat că a vorbit "în mod direct" cu două dintre persoanele reţinute în cafenea, situată în Martin Place, o piaţă pietonală din cartierul de afaceri din Sydney. "Ele confirmă două revendicări ale autorului luării de ostatici", a anunţat postul într-un mesaj postat pe Twitter. "Vrea să i se aducă direct în cafenea steagul SI. A doua revendicare este să stea de vorbă cu premierul", precizează televiziunea Channel Ten

UPDATE 08.50  Încă două persoane au fost eliberate.

UPDATE 07.55  Negociatorii poliţiei "sunt în contact" cu deţinătorul ostaticilor, dar nu ştiu care sunt motivaţiile acestuia. Poliţia nu ştie exact câte persoane sunt ţinute ostatce, dar numărul lor este de sub 30.

UPDATE 07.41  Preşedintele american Barack Obama a fost informat despre situaţie, a anunţat la Washington Lisa Monaco, consiliera sa pentru probleme legate de terorism.

Martin Place este centrul financiar al Sydney, în care se află sediile a numeroase administraţii, inclusiv biroul premierului statului New South Wales Mike Baird, şi sediul Băncii centrale.

Premierul australian Tony Abbott a convocat Comitetul pentru Securitate Naţională, din care fac parte membri ai Guvernului său şi consilieri însărcinaţi cu probleme de securitate, pentru a face faţă situaţiei.

"Nu cunoaştem motivaţiile autorului, nu ştim dacă este vorba despre motive politice, dar, evident, există elemente care se îndreaptă în acest sens", a declarat el pentru presă.

"Scopul violenţeihttp://mediafax.ro politice este să le provoace frică oamenilor, pentru ca să nu mai fie ei-înşişi. Australia este o societate paşnică, deschisă şi generoasă. Nimic nu trebuie să schimbe acest lucru şi, de aceea, le cer australienilor să-şi continue ocupaţiile obişnuite", a spus Abbott.

UPDATE 07.09: Trei persoane au ieşit în fugă din cafeneaua din Sydney, potrivit unor imagini difuzate de televiziunile locale.

Ostaticii păreau că au ieşit pe o uşă laterală a cafenelei în care a început, în urmă cu şase ore, luarea de ostatici.

UPDATE 06.40: Din primele informații oferite de poliție reiese că este vorba despre un singur bărbat înarmat care ține un număr necunoscut de ostatici cafeneaua din Sydney.

Deocamdată nu se poate vorbi despre o operaţiune teroristă, relatează Mediafax, care citează AFP.

"Pot să confirm că avem un autor înarmat în clădire, care reţine un număr necunoscut de ostatici", a declarat Andrew Scipione, şeful poliţiei statului New South Wales.

Niciun contact nu a fost stabilit cu persoana care a luat ostatici, a anunţat el.

***

Mai mulți ostatici au fost reținuți într-o cefenea din Sydney, pe geamul acesteia fiind plasat un steag islamic negru. Evenimentul are loc într-un local din centrul orașului iar zona este închisă de forțele de securitate.

Potrivit Mediafax, numărul persoanelor ţinute ostatice nu este cunoscut. Presa scrie că între zece şi 50 de persoane se află în cafenea. Mai multe persoane au fost văzute ţinând mâinile sus. Martorii au declarat că au auzit detonări puternice şi că acestea semănau cu focuri de armă.

În Martin Place, o piaţă situată în cartierul de afaceri din Sydney, circulaţia a fost închisă, iar zeci de poliţişti înarmaţi au încercuit localul Lindt Chocolat Cafe. Imagini de televiziune au prezentat un steag negru cu o inscripţie în arabă, pus de către ostatici într-o fereastră a cafenelei.

Se pare că este vorba despre shahada, crezul islamic: "Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este profetul său".

Concomitent, poliția a intervenit și la Opera din Sydney, care a fost evacuată, aparent în urma unei alerte declanşate din cauza unui colet suspect, fără să fie posibil să se stabilească o legătură cu luarea de ostatici, mai scrie Mediafax.

Australia, care s-a angajat în septembrie alături de Statele Unite în lupta împotriva organizaţiei Satul Islamic (SI), şi-a crescut nivelul de alertă faţă de ameninţarea teroristă reprezentată de combatanţi jihadişti australieni care s-au întors din Irak şi Siria.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/d2e03dc2a86b8e6ee160bfd10f44bae7/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă