6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTalibanii afgani au un nou lider. Cine este mollahul Haibatullah Akhundzada

Talibanii afgani au un nou lider. Cine este mollahul Haibatullah Akhundzada

Talibanii afgani l-au numit, miercuri, pe mollahul Haibatullah Akhundzada ca lider al grupării islamiste, după ce mollahul Akhtar Mansur a fost ucis într-un atac american cu dronă, informează AFP, Reuters şi Kyodo, citate de Agerpres.

Este prima dată când talibanii au confirmat oficial moartea liderului lor. Noul lider, până acum adjunctul lui Mansur, „a fost numit noul şef al emiratului islamic (al talibanilor – n.r.), în urma deciziei unanime a shoura”, consiliul lor suprem, potrivit unui comunicat de presă.

Sirajuddin Haqqani, liderul unei reţele acuzate de atacuri sângeroase cu bombe la Kabul în ultimii ani, şi mollahul Mohammad Yaqoob, fiul fostului lider mollahul Mohammad Omar, vor fi adjuncţii lui Haibatullah Akhundzada, a precizat Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt principal al talibanilor, în comunicat. 

În ziua în care talibanii au anunțat numirea unui nou lider, în capitala afgană Kabul a avut loc un atentat sinucigaș, care a vizat un microbuz care transporta angajați ai unui tribunal. În urma atacului, zece persoane au murit și alte patru au fost rănite. Atacatorul kamikaze s-a detonat, aruncându-se spre vehicul, a declarat purtătorul de cuvânt Najib Danish. Atacul sinucigaş nu a fost deocamdată revendicat. 

Mollahul Akhtar Mansur a fost ucis sâmbătă într-un atac cu dronă, în partea pakistaneză a frontierei cu Afganistanul, într-o misiune autorizată de preşedintele american Barack Obama.

Noul şef taliban are în jur de 50 de ani, este născut în sudul Afganistanului şi se spune că ar fi un erudit religios respectat, însă există puţine informaţii despre trecutul său. Într-un raport al ONU de anul trecut, mollahul era menţionat drept fostul şef al justiţiei talibanilor. 

Talibanii au obţinut mari câştiguri teritoriale de când NATO a pus capăt misiunii de luptă în Afganistan în 2014, insurgenţii controlând în prezent zone mai extinse decât oricând după alungarea lor de la putere de către o coaliţie condusă de SUA, în 2001.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă