15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTalibanii afgani condamnă noua ediție a Charlie Hebdo

Talibanii afgani condamnă noua ediție a Charlie Hebdo

Talibanii afgani au condamnat joi apariția noii ediții a revistei franceze de satiră Charlie Hebdo. În plus, talibanii i-au salutat pe autorii atacului armat islamist comis săptămâna trecută la sediul săptămânalului, anunță Mediafax.

Într-un comunicat postat online joi, Emiratul Islamic al Afganistanului – numele oficial al talibanilor afgani – deplânge publicarea unor noi caricaturi care, în opinia sa, "provoacă sensibilităţi în rândul a celor 1,5 miliarde de musulmani".

"Un atac a fost comis săptămâna trecută, făcând dreptate împotriva autorilor acestor acte obscene", se arată în comunicat, o referire la cei doi fraţi Kouachi, cei doi islamişti înarmaţi care au ucis 12 persoane în atacul de pe 7 ianuarie contra Charlie Hebdo, la Paris. Cei doi au fost omorâţi vineri de poliţie.

Numărul de miercuri, al "supravieţuitorilor" de la Charlie Hebdo, care urmează să fie tras în cinci milioane de exemplare, conţine noi caricaturi cu Mahomed. "Condamnăm acest act respingător şi inuman şi-i considerăm pe autorii săi şi pe cei care l-au făcut nişte inamici ai umanităţii", se arată în continuare în comunicat.

"Îndemnăm lumea şi mai ales pe şefii tuturor statelor vizate să împiedice asemenea acte odioase", subliniază talibanii în comunicat, fără să-i îndemne pe credincioşi la manifestaţii.

"Lumea islamică şi nonislamică, în întregime, fiinţele umane, au responsabilitatea să condamne şi să împiedice orice acţiune care transgresează religia, ofensează oameni şi împinge naţiuni la acţiuni de represalii", adaugă talibanii.

Caricaturi cu profetul Mohamed au provocat deja nemulţumiri în Afganistan, în trecut. În septembrie 2012, între 200 şi 300 de persoane au mărşăluit la Kabul pentru a denunţa publicarea de către Charlie Hebdo a unor caricaturi cu Mahomed.

Talibanii nu au reacţionat în mod oficial de la atentatul comis săptămâna trecută, catalogat drept un atac "terorist" şi un "act de ură" de către preşedintele afgan Ashraf Ghani.

Vineri, după luarea de ostatici la Paris, sute de persoane s-au adunat, în provincia Uruzgan (sud), pentru a glorifica acţiunile atacatorilor. În Pakistanul vecin, la Peshawar, în apropiere de frontiera afgană, aproximativ 60 de persoane au manifestat săptămâna aceasta pentru a-i felicita pe autorii atacului de la Charlie Hebdo.

Alte reacţii de indignare au avut, de asemenea, loc în lumea musulmană, în care problema reprezentării profetului rămâne un subiect controversat, mai scrie Mediafax.

După retragerea trupelor combatante NATO, pe 31 decembrie, insurecţia talibanilor continuă în mod activ şi vizează puterea de la Kabul.

Aproximativ 17.000 de militari vor rămâne cu toate acestea pe teritoriul afgan, în 2015, în cadrul unei misiuni de formare şi ajutorare. Însă talibanii reclamă retragerea tuturor militarilor străini ca o condiţie în eventualitatea unor negocieri de pace cu puterea.

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă