17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTalibanii recrutează tot mai mulți copii în Afganistan

Talibanii recrutează tot mai mulți copii în Afganistan

Recrutările de copii pentru a fi folosiţi ca luptători de către talibanii din Afganistan au luat amploare în 2015, potrivit unui raport al Human Rights Watch dat publicităţii miercuri, relatează DPA, citată de Agerpres.

‘Talibanii au instruit şi folosit copii pentru diferite operaţiuni militare, inclusiv fabricarea şi instalarea de dispozitive explozive improvizate’, se menţionează în raport. 

Organizaţia a observat o creştere a numărului copiilor soldaţi din aprilie 2015, când insurgenţii talibani şi-au intensificat ofensiva din nordul Afganistan. Numai în districtul Chahardara 100 de copii au fost recrutaţi pentru luptă în 2015. 

Raportul se concentrează asupra provinciei Kunduz, a cărei capitală a fost cucerită pentru scurt timp de forţele talibane în septembrie anul trecut. 

Rudele copiilor recrutaţi au declarat reprezentanţilor Human Rights Watch că talibanii folosesc tot mai mult madrasele, şcolile religioase islamice, ‘pentru a-i instrui militar pe adolescenţii cu vârste între 13 şi 17 ani, dintre care mulţi au fost folosiţi în luptă’. 

Copiii sunt învăţaţi cum să folosească arme şi cum să asambleze şi să instaleze dispozitive explozive. Multe familii au declarat pentru Human Rights Watch că şi-au trimis copii la o madrasa pentru că şcoala religioasă asigură hrană şi îmbrăcăminte. Potrivit raportului, îndoctrinarea copiilor ar începe de la vârsta de şase ani. 

Talibanii au respins conţinutul raportului Human Rights Watch şi l-au calificat drept ‘propagandă’, făcând referire la articolul 69 din codul de conduită al talibanilor care stipulează că nu vor fi recrutaţi ‘băieţi fără barbă’. 

Human Rights Watch estimează că ‘folosirea de indivizi sub vârsta de 18 ani încalcă legea internaţională aplicabilă în Afganistan, iar în cazuri în care implică copii sub 15 ani reprezintă o crimă de război’. 

Legea internaţională umanitară interzice recrutarea sau folosirea copiilor de sub 15 ani de părţile angrenate în conflicte armate, notează DPA.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă