13.2 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialTatăl unui jihadist britanic, stupefiat după ce şi-a văzut fiul într-o înregistrare

Tatăl unui jihadist britanic, stupefiat după ce şi-a văzut fiul într-o înregistrare

Tatăl unui jihadist britanic şi-a exprimat sâmbătă stupefacţia după ce şi-a descoprit fiul, în vârstă de 20 de ani, apărând într-o înregistrare video atribuită grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) difuzată vineri pe Internet, relatează AFP.

Intitulat "There is No Life Without Jihad", filmul îndeamnă, în cele 13 minute, la plecarea în Siria şi Irak "ca răspuns la apel şi pentru a lupta pentru Allah".

Autenticitatea clipului nu a putut să fie verificată, dar unii experţi subliniază că înregistrarea video, pe care autorităţile britanice încearcă să o interzică, a fost postată pe conturi care au legături cu SIIL.

Şase combatanţi apar în acest clip de propagandă şi recrutare, dintre care trei afirmă că sunt de naţionalitate britanică.

Printre ei se află şi Nasser Muthana, care apare sub numele de Abu Muthanna al-Yemen. Purtând un turban alb, el afirmă că s-a pregătit să plece la luptă în Irak.

Originar din Cardiff, el a fost identificat în mod oficial de către tatăl său, Ahmed, care şi-a exprimat teama că fiul său se va întoarce acasă "în sicriu". "Văzându-l, îmi venea să plâng", a declarat el pentru BBC.

Potrivit acestuia, Nasser Muthana, un băiat "calm, inteligent şi bine educat", a dispărut în noiembrie, pe când era pe punctul să-şi înceapă studiile la medicină.

Fratele lui mai tânăr, Aseel, în vârstă de 17 ani, a dispărut şi el în februarie, iar familia crede că a plecat în Siria.

"Cineva îi împinge să facă asta. Nu Nasser este cel care vorbeşte, cineva i-a pus aceste cuvinte în gură, pentru că nu-i mai recunosc deloc comportamentul", a adăugat tatăl său.

În alt interviu, pentru ITV News, el i-a prezentat pe fiii săi ca pe nişte "musulmani conservatori", care "nu stau de vorbă cu fete". El a adăugat că ei au "petrecut mult timp în faţa calculatorului" şi că "se simţeau vinovaţi faţă de Siria".

Marea Britanie apreciază că 400-500 de jihadişti britanici au plecat în Siria şi Irak.

"Anumite estimări sunt mai mari. Trebuie să fim oneşti, nu cunoaştem numărul exact. Aceasta este prioritatea numărul unu a serviciilor de securitate, unor unităţi antiteroriste şi poliţiei, în general", a declarat sâmbătă şeful luptei împotriva terorismului Peter Fahy, adăugând că o "cantitate enormă" de propagandă jihadistă este înlăturată săptămânal de pe Internet potrivit Mediafax.

Cele mai citite

Încă două succese românești la Roma! Sorana Cîrstea şi Jaqueline Cristian, în turul al treilea

Sorana Cîrstea şi Jaqueline Cristian s-au calificat în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la Roma, după ce le-au învins pe Brenda...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă