16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialTemutul general Soleimani, rănit (posibil ucis) de rebelii sirieni

Temutul general Soleimani, rănit (posibil ucis) de rebelii sirieni

Generalul Soleimani, comandantul Forţei Al-Qods, branşa operaţiunilor externe ale Gardienilor Revoluţiei din Iran, a fost rănit într-o ofensivă contra rebelilor sirieni lângă Alep şi transportat în ţară.

De câteva zile circulă infiormaţii în media şi pe reţelele sociale potrivit cărora temutul general iranian, Qassem Soleimani, şeful Forţei Al-Qods însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei ar fi fost rănit, posibil ucis. Reacţionând la aceste informaţii, purtătorul de cuvânt al Gardienilor revoluţiei, generalul Rameza Sharif, a afirmat că generalul Soleimani este „în perfectă stare de sănătate şi plin de energie”, şi a precizat că „ajută rezistenţa islamică în Siria şi în Irak”. Soleimani a fost rănit când „conducea o operaţiune militară în perimetrul SI controlat de forţe pro-regim”. În regiune se aflau numeroşi combatanţi iranieni care au luat parte la o contra-ofensivă a rebelilor sirieni pentru expulzarea forţelor fidele lui Bashar al-Assad din mai multe localităţi din sudul provinciei Alep.

Potrivit rapoartelor provenite din interiorul corpului Gardienilor Revoluţiei, generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Qods a fost grav rănit la cap de schije de obuz, la sud de Alep. Vehiculul generalului se afla acolo pentru supervizarea unei operaţiuni a combatanţilor iranieni şi a forţelor paramilitare contra rebelilor sirieni anti-Assad şi a fost ţinta Armatei Siriene libere.

Soleimani, operat la Teheran

Din cauza gravităţii rănilor, Soleimani a fost transferat imediat cu un elicopter al Pasdaran la Damasc şi după ce a primit un tratament preliminar, a fost transportat la Teheran. El a fost spitalizat la Hopital Baqiyatollah, al Gardienilor Revoluţiei, situat pe bulevardul Mollasadra din capitala iraniană. A suferit cel puţin două intervenţii chirurgicale importante şi s-ar afla la Secţia 7, de îngrijire intensivă. Starea sa este considerată foarte gravă şi vizitarea lui este interzisă. O echipă de medici condusă de un specialist neurolog şi al creierului supervizează starea lui de sănătate. Secţia de contra-spionaj a Gardienilor Revoluţiei a impus restricţii severe pentru împiedicarea oricărei scurgeri de informaţii asupra prezenţei şi a stării de sănătate a lui Soleimani. Regimul iranian este îngrijorat că veştile asupra rănilor lui Soleimani ar provoca o prăbuşire totală a moralului trupelor Pasdaran şi a miliţiilor sale în Siria. Deja, Gardienii Revoluţiei sunt foarte înfricoşaţi şi anxioşi din cauza numărului crescut de morţi şi de răniţi din ultimele două luni în Siria.

Iranieni morţi în Siria

În timp ce insurecţia siriană intră curând în al şaselea an, Ghidul Suprem al regimului de la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei şi Pasdaran se confruntă cu înfrângeri consecutive în pofida desfăşurării tuturor resurselor militare, economice şi politice în războiul contra poporului sirian şi a insurecţiei sale, un efort pentru menţinerea la putere a lui Bashar al-Assad, aliatul Teheranului şi al Moscovei. Cadavrele gardienilor Revoluţiei sunt aduse zilnic în  diferite oraşe iraniene, în timp ce numeroase alte corpuri rămân abandonate în zonele eliberate ale Siriei.

Înfrângeri consecutive

Aceste înfrângeri consecutive care s-au înmulţit din iarna anului 2014, au silit regimul iranian să ceară ajutorul Rusiei pentru a evita o prăbuşire rapidă a regimului lui Bashar al-Assad. Teheranul menţine în van speranţa că prin puterea loviturilor aeriene ruse în Siria, cu ajutorul Gardienilor săi şi miliţiilor ca Hezbollah, mercenarii irakieni, afgani sau pakistanezi şi cu ajutorul restului armatei lui Assad, va fi în măsură de zdrobească revoluţia siriană.

Cu toate acestea, după bombardamentele cele mai intense şi masacrarea a mii de civili din ultimele două luni în Siria, regimul iranian nu a obţinut altceva decât avantajul cadavrelor Gardienilor Revoluţiei, inclusiv al numeroşilor generali de brigadă ai Pasdaran. Soleimani, omul ayatollahului Khamenei, este celebru pentru misiunile de coordonare a luptelor combatanţilor iranieni în Irak şi în ultimele luni în Siria. Rănirea sau foarte posibila lui ucidere este un succes răsunător al rebelilor opoziţiei siriene.

Oficial, Iranul nu are soldaţi în Siria ci doar „consilieri”, membri ai Gardienilor Revoluţiei care comandă miliţiile şiite ale Hezbollah şi „voluntarii” iranieni, irakieni şi afgani. Luna trecută, un responsabil american afirma că 2.000 de iranieni sau combatanţi susţinuţi de Iran, participau la această ofensivă într-un efort coordonat cu Rusia şi regimul de la Damasc. 

Cele mai citite

Doi polițiști de frontieră, răniți într-o acțiune de prindere a unor migranți

Doi poliţişti de frontieră din Timiş au fost răniţi noaptea trecută, în timp ce executau o acţiune de prindere în flagrant a unor călăuze...

Un tânăr militar american acuzat de scurgere răsunătoare de documente clasificate „ secret de apărare” va fi urmărit penal de justiția militară

Un tânăr militar american acuzat de autorităţile federale de o scurgere răsunătoare de documente clasificate "secret de apărare" va fi de asemenea urmărit penal...

De ce cantitate de lapte praf are nevoie un bebeluș pentru a se sătura

Hrănirea corectă a unui bebeluș este esențială pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a acestuia. Unul dintre aspectele cheie ale nutriției infantile este asigurarea unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă