20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTensiuni între Washington şi Berlin în urma afacerii de spionaj

Tensiuni între Washington şi Berlin în urma afacerii de spionaj

După ce Berlinul a anunţat joi expulzarea şefului serviciilor secrete americane pentru Germania, Statele Unite au sugerat că nu sunt mulţumite e reacţia autorităţilor germane în afacerea de spionaj, scrie Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a fost mai locvace, vineri, pe tema poziţiei americane, după ce a refuzat pe parcursul întregii săptămâni să comenteze afacerea de spionaj.

"Aliaţi dotaţi cu servicii de informaţii sofisticate, precum Statele Unite şi Germania, înţeleg într-un anumit grad ce activităţi implică aceste relaţii", a declarat el.

"Modalitatea cea mai adecvată de a soluţiona diferendele este de a le trece prin canalele stabilite în privat, nu prin presă", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Este vorba despre o critică la adresa autorităţilor germane? "Vă las sarcina de a interpreta", a răspuns Josh Earnest.

În privat însă, oficiali ai administraţiei americane şi-au exprimat nemulţimirile faţă de decizia Germaniei de a răspunde în public în urma descoperirii, se pare, a doi spioni americani în cadrul serviciilor secrete germane.

Josh Earnest a refuzat vineri să confirme dacă şeful CIA pentru Germania a părăsit teritoriul german.

Însă oficialul de la Casa Albă a declarat că Washingtonul este conştient de importanţa cazului şi va respecta, "evident, solicitările Guvernului german privind acreditarea şi prezenţa unor diplomaţi americani în Germania".

Cu toate acestea, potrivit lui Earnest, afacerea de spionaj, care intervine după dezvăluiri despre activităţile desfăşurate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) în Germania, nu ar trebui să o împiedice pe Angela Merkel, cancelarul german, să continue cooperarea în dosare sensibile pentru Statele Unite, începând de la impunerea unor noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei, în represalii la anexarea Crimeei.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă