12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTensiunile între imigranți și poliție continuă pe Insula Lesbos

Tensiunile între imigranți și poliție continuă pe Insula Lesbos

Noi ciocniri au avut loc, luni seara, între imigranți și poliție pe Lesbos, insulă grecească în Marea Egee, unde se înghesuie mii de imigranți și unde situația este pe cale să explodeze, potrivit Agerpres

Polițiști echipați cu bastoane au fost nevoiți să lupte pentru a controla o mulțime de circa 2.500 de migranți care așteptau să urce pe o navă închiriată special de guvernul grec pentru a-i transporta la Atena. 

Citește și: Mii de imigranți au ajuns în Germania. Alte mii se pregătesc în Lesbos

Polițiștii, asistați de membri ai gărzii de coastă, au reușit cu greu să controleze mulțimea, cerându-i să se retragă în timp ce migranții îi împingeau în continuare, încercând cu disperare să se urce la bordul navei pentru a-și continua periplul spre vestul Europei. 

Potrivit ministrului grec al politicii migratoare, Iannis Mouzalas, ‘situația este realmente în pragul exploziei’ la Lesbos, o insulă cu 85.000 de locuitori, situată în nord-estul Mării Egee, în apropiere de coastele turcești. 

Insula a devenit una dintre primele etape ale periplului european pentru zeci de mii de refugiați și migranți care fug de conflicte și sărăcie. 

‘Între 15.000 și 17.000 de refugiați’ se înghesuie în prezent în Lesbos, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din populația totală a insulei, a declarat luni ministrul Mouzalas pentru postul de radio To Vima. 

Autoritățile de la Atena au luat o serie de măsuri de urgență duminică pentru a accelera transferul migranților spre capitala Greciei și a le facilita preluarea sub control. 

Exasperarea este tot atât de mare pentru populația insulei, ca și pentru migranți. Doi localnici de 17 ani au fost arestați duminică pentru că au aruncat cu cocktailuri Molotov asupra familiilor siriene campate în parcuri, iar forțele antiteroriste au dispersat cu lovituri de baston o mulțime de migranți care așteptau să fie înregistrați pentru a pune capăt ciocnirilor între sirieni, tratați cu prioritate, și afgani. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă