12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTentativă de genocid a teroriștilor din Statul Islamic

Tentativă de genocid a teroriștilor din Statul Islamic

Minoritatea yazidi din Irak este supusă unei tentative de genocid din partea teroriștilor Statului Islamic, a apreciat oficial de rang înalt al ONU.

"Elemente arată în mod clar o tentativă de comitere a unui genocid", a declarat adjunctul secretaruui general al ONU Ivan Simonovici, care s-a întâlnit timp de o săptămână cu reprezentanţi şi refugiaţi la Erbil, Bagdad şi Dahuk, scrie Mediafax.

Atrocităţile comise de către combatanţi SI în ultimele patru luni pot fi considerate crime de război şi crime împotriva umanităţii, a adăugat Simonovici, în faţa presei, la sediul ONU din New York.

În cazul membrilor comunităţii yazidi, crimele ar putea fi considerate o tentativă de genocid deoarece există probe ale unei voinţe de a-i extermina în cazul în care refuză să se convertească, în opinia sa.

Zeci de mii de etnici yazidi au fugit din nordul Irakului, temându-se că vor fi ucişi, după ce au fost persecutaţi pentru credinţa lor religioasă.

Jihadiştii din cadrul SI au revendicat, într-un număr recent al revistei lor Dabiq, vânzarea unor femei şi copii yazidi ca sclavi şi au afirmat că această minoritate a fost aleasă din cauza obiceiurilor ei unice.

O minoritate kurdofonă din Irak, foarte închisă şi vulnerabilă, comunitatea yazidi este adepta unei credinţe de origine în parte zoroastriană, considerate de către jihadişti ca "adoratoare a diavolului".

Ivan Simonovici a putut să asculte aproximativ 30 de etnici yazidi care i-au vorbit despre experienţele lor dureroase, inclusiv despre execuţia unui grup de etnici yazidi care se adunase într-o şcoală şi care refuza să se convertească.

Mii de etnici yazidi s-au retras în munţi, în apropiere de Sinjar, bastionul lor, timp de mai multe zile, în august, în timp ce alţii erau masacraţi, iar soarta a sute de femei şi copii devenea nesigură, mai scrie Mediafax.

Asociaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a anunţat la începutul lui octombrie, într-un raport, că femei yazidi au fost răpite, supuse unor agresiuni sexuale ori vândute şi cumpărate de combatanţi SI.

"Răpirea şi agresarea sistematică a unor civili yazidi pot fi asimilate unor crime împotriva umanităţii", sublinia HRW într-un comunicat.

Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă