4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTerorist predat justiţiei franceze

Terorist predat justiţiei franceze

Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atentatele din capitala Franței, a fost remis autorităţilor franceze de către Belgia, în cea mai mare discreţie şi sub un dispozitiv de înaltă securitate.

Salah Abdeslam, cel de al 10-lea membru al comandoului care a comis atentatele din Paris la 13 noiembrie, a fost transferat în Franţa  miercuri dimineaţă din închisoarea Beveren, unde era deţinut în Belgia. Totul s-a derulat în secret, din raţiuni de securitate. El a devenit inamicul public nr. 1, singurul supravieţuitor al comandoului responsabil de atentatele cele mai sângeroase comise vreodată în Franţa. 

Un elicopter plecat din Belgia a aterizat miercuri pe aeroportul militar Villacoublay, unde mai multe vehicule l-au preluat pe Abdeslam. Totul sub escorta GIGN, unitate de elită a jandarmeriei franceze. Pus sub acuzare după-amiază pentru asasinate în bandă organizată în relaţie cu o organizaţie teroristă şi asociere cu răufăcători, a fost încarcerat la Fleury-Merogis, cea mai mare închisoare din Europa, situată la circa 30 km de Paris. Mi­nistrul Justiţiei, Jean-Jacques Urvoas, a declarat că Abdeslam este plasat într-o zonă izolată a închisorii, unde a fost securizat un etaj întreg, şi supravegheat de „o echipă compusă din gardieni antrenaţi, formaţi pentru paza persoanelor periculoase”.

Nu este primul terorist deţinut în Franţa, dar această afacere are un răsunet mondial precizează Jimmy Delliste, secretar gene­ral al sindicatului directorilor de închisori. Suspectul atentatelor din Paris a fost plasat în detenţie provizorie în „casa de arest” din Fleury-Merogis, unde va fi pus la izolare, singur în celulă, fără nici un contact cu alţi deţinuţi în timpul plimbărilor şi nici drept la vorbitor. Administraţia penitenciarului va adapta special pentru Abdeslam o supraveghere video a celulei 24 de ore din 24.

„Individ periculos”

Salah Abdeslam, 26 ani, este suspect a fi ultimul membru în viaţă al comandoului din Paris şi Saint-Denis. Dispozitivul de securitate, extraordinar, nu este primul. La începutul lunii aprilie, un deţinut într-o afacere de droguri a fost transferat în Franţa sub acelaşi protocol. De la sosirea lui Salah Abdeslam la Palatul de Justiţie din Paris, unde se află polul antiterorism, judecătorii de instrucţie au procedat la interogarea lui. Şase magistraţi sunt însărcinaţi cu această anchetă asupra atentatelor din 13 noiembrie, în care au fost ucise 130 persoane. Un dosar de excepţie având în vedere gravitatea faptelor petrecute, numărul autorilor şi ţările implicate.

După 13 noiembrie, timp de 126 de zile, Abdeslam a sfidat toate poliţiile aflate pe urmele lui, fiind de negăsit în pofida portretului său publicării şi difuzării la televiziuni timp de patru luni. Până la arestarea lui, la 18 martie la Molenbeek, după împuşcături în care a fost rănit la picior. La Molenbeek, cartier defavorizat al Bruxelle­sului, unde a crescut, nu a lăsat imaginea unui jihadist. Într-o zi, printre tovarăşii din cartier l-a întâlnit pe Abdelhamid Abaaoud, viitor cap de afiş al jihadismului belgian şi presupusul organizator al atentatelor pariziene. Şi radicalizarea s-a accelerat.  

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă