6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTeroristul Najim Laachraoui, student exemplar la şcoala catolică din Bruxellles

Teroristul Najim Laachraoui, student exemplar la şcoala catolică din Bruxellles

Teroristul sinucigaş Najim Laachraoui, care s-a detonat marţi dimineaţă în terminalul de plecări al aeroportului Zaventem, a fost unul dintre studenţii exemplari ai unei şcoli catolice din Bruxelles, potrivit directorului instituţiei de învăţământ. Acesta a luptat alături de jihadiştii Statului Islamic în Siria şi este, de asemenea, suspectat că a construit centurile explozibile detonate în Paris, transmite Reuters, citată de news.ro.

”Najim Laachraoui a fost unul dintre studenţii foarte buni. Nu a picat niciodată un curs. Însă nu am mai auzit de el după absolvire”, a precizat directoarea Institutului Sainte Famille d`Helmet, o şcoală catolică din cartierul Schaerbeek.

Laachraoui a studiat la şcoala catolică timp de şase ani, unde mare parte dintre studenţi proveneau din familii de migranţi. De altfel, cursurile catolice sunt obligatorii pentru toţi studenţii, indiferent de religie, iar Laachraoui a participat la acestea.

În Belgia nu este ceva neobişnuit ca tinerii musulmani să studieze la şcoli catolice, care pot fi văzute ca fiind mai conservatoare decât instituţiile de stat. Teroristul Abdelhamid Abaaoud, care a plănuit atentatele din Paris, a câştigat la 12 ani o bursă de studiu la o şcoală catolică de elită.

Forţele de securitate au confirmat că Laachraoui, un tânăr belgian în vârstă de 25 de ani, este unul dintre cei doi kamikaze de la aeroportul Zaventem, unde au pierit 11 persoane ţi au fost rănite alte 81.

Anterior, numele său a fost vehiculat de presă miercuri dimineaţă, când se credea că este în viaţă, însă jurnaliştii au făcut asocierea greşită cu alt bărbat din grupul de trei care apărea în poza difuzată de poliţie pentru a ajuta la prinderea suspecţilor.

Najim Laachraoui avea legătură şi cu atentatele din 2015, de la Paris. Anchetatorii francezi i-au stabilit adevărata identitate abia săptămâna trecută, pe baza probelor ADN culese din case conspirative unde teroirşii au pregătit atacurile.

Marţi dimineaţă, două explozii au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar staţia de metrou Maelbeek a fost lovită de o altă deflagraţie. În cele două atentate separate şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar peste 205 au fost rănite, dintre care câteva zeci sunt în stare critică.

Bărbatul a fost în Siria în 2013 şi era căutat încă din 4 decembrie. Laachroui a fost controlat sub identitatea falsă Soufiane Kayal, la începutul lui septembrie, la frontiera dintre Austria şi Ungaria. Se afla atunci în maşină cu Salah Abdeslam, suspectul arestat marţi pentru masacrul din capitala Franţei, şi cu Mohamed Belkaid, un algerian de 35 de ani ucis săptămâ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă