16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialTestarea rachetelor de tip SM-3 Raytheon, un succes. SUA şi Japonia anunță...

Testarea rachetelor de tip SM-3 Raytheon, un succes. SUA şi Japonia anunță care este pasul următor

Primul test al rachetelor de tip Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA produse de Raytheon Co, dezvoltată în comun de SUA și Japonia a fost un succes, au anunțat cele două țări, potrivit Mediafax

Costul total a proiectului este estimat la aproximativ două miliarde de dolari. 

Testul, care a avut loc sâmbătă, în largul Centrului naval aerian Point Mugu, situat pe coasta Californiei, a fost un succes, a declarat duminică Rick Lehner, un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru apărare antirachetă (MDA).

Citește și: Răspunsul Israelul după atacul cu rachete al Fâşiei Gaza

SM-3 IIA este o variantă, de 21 de inchi, a rachetei de tip SM-3, utilizată în cadrul sistemului american de luptă AEGIS, construit de către Lockheed Martin Corp pentru a distruge rachete balistice reprezentând o ameninţare în spaţiu.

Cele două state vor cheltui câte un miliard de dolari fiecare pentru a concepe, testa şi eventual produce noile rachete, un model de program comun de dezvoltare a unor noi arme, a declarat Riki Ellison, directorul Missile Defense Advocacy Alliance, o organizaţie nonprofit.

“Acesta este cel mai bun caz de la Departamentul american al Apărării de finanţare egală şi punere în comun a ingineriei cu o ţară aliată cu scopul de a dezvolta un nou sistem de armament pentru a consolida securitatea naţională a celor două ţări”, a declarat Ellison, citat într-un comunicat.

Raytheon a anunţat că motoarele rachetelor de tip SM-3 IIA sunt mai mari şi că aceste rachete au o capacitate de distrugere mai mare, care-i va permite să intercepteze mai rapid rachete balistice cu rază de acţiune mică şi mijlocie şi să protejeze regiuni mai întinse.

Citește și: Marea Britanie ar putea instala RACHETE NUCLEARE. Care este motivul

Prin testul de sâmbătă au fost evaluate performanţele vârfului rachetei, comenzii direcţiei şi separarea treptelor întâi, a doua şi a treia ale rachetei. Nu a fost planificată o interceptare şi nu a fost lansată nicio ţintă, au precizat oficiali americani şi din cadrul companiei.

“Succesul acestui test menţine programul pe drumul cel bun în vederea implementării pe mare şi pe uscat în 2018”, a declarat Taylor Lawrence, un oficial de rang înalt din cadrul Raytheon.

Urmează încă trei ani de teste, deja planificate, înainte ca noul tip de rachetă să fie folosit pe navele americane dotate cu sisteme Aegis, pe nave japoneze de clasa Kongo şi în instalaţiile Aegis Ashore din Polonia şi România, a declarat Ellison.

Cele mai citite

VIDEO. Marcel Ciolacu laudă economia României: “Vom avea una dintre primele două creşteri economice din UE”

Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații optimiste în legătură cu perspectivele economice ale României, afirmând că la sfârșitul anului țara va înregistra una dintre...

1 august devine Ziua naţională a Salvamont România

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă de instituire a Zilei Naționale a Salvamont România, care va fi sărbătorită în...

Taxele prea mari pe salarii au scos mii de români în stradă

Delegaţia Blocului Naţional Sindical a cerut luni reprezentanţilor Ministerului Finanţelor măsuri privind reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă