12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialThailanda: Oroarea din Templul Tigrului

Thailanda: Oroarea din Templul Tigrului

Un călugăr a fost prins fugind din templul Wat Pha Luang Ta Bua cu piei de tigru şi de crocodil. Autorităţile thailandeze l-au interceptat la o zi după ce au descoperit în congelatorul templului budist zeci de pui de tigru morţi.

„Tiger Temple”, din vestul Thailandei, a fost percheziţionat de anchetatori care menționează legături presupuse cu traficul de animale. A fost interceptată o maşină plină cu piei de tigru şi amulete care încerca să părăsească templul. Căutări în locuinţele altor călugări au dus la descoperirea de bucăţi de tigru, doi tigri morţi, circa 10 piei de crocodil şi zeci de bucăţi de blană de tigru.

Zeci de responsabili ai poliţiei şi ai parcului sunt amplasaţi în complexul templului War Pha Luang Ta Bua din provincia Kanchanaburi după ce au primit o ordonanţă de la tribunal pentru a retrage peste 100 de tigri adulţi din complex. Timp de decenii, celebrul Templu al Tigrului a fost o escală pentru turişti, care plăteau pentru a mângâia marile feline şi a se fotografia cu ele. Templul se prezintă ca un refugiu pentru animale şi are condiții pentru creşterea tigrilor, stareţul negând orice act de cruzime faţă de animale, ca şi traficul ilicit. Călugării budişti au declarat că au crescut 84 de tigri până în prezent şi au transferat animalele spre centre de creştere din vecinătate.

Grupuri de apărare a animalelor şi ecologişti acuză de multă vreme templul că acţionează ca o fermă de tigri şi în secret face profituri vânzând animalele şi bucăţi de tigru pe piaţa neagră pentru a fi utilizate în medicina chineză. Eforturile repetate de închidere a Templului Tigrului de-a lungul anilor au fost întârziate şi complicate de faptul că autorităţile thailandeze laice sunt adesea reticente în a interveni în afacerile clerului.

Thailanda este unul dintre cele mai mari centre din lume în care se face trafic cu animale. În cursul ultimilor ani, ţara a încercat să scape de această reputaţie atât ca sursă, cât şi ca destinaţie pentru păsări exotice şi animale rare. Dar cererea venită din China, inclusiv pentru bucăți din tigri şi fildeşi de elefant, a alimentat un comerţ ilicit înfloritor legat de fauna sălbatică. Vameşii thailandezi au interceptat 511 fildeşi de elefant cu destinaţia Laos, cele peste trei tone de fildeşi fiind descoperite într-un port thailandez, ascunse într-un container expediat din Kenya pe care scria „frunze de ceai transportate din Mombasa, Kenya, către Laos”. Anul trecut au fost descoperite patru tone de colţi de elefant într-unul din porturile din Bangkok într-un recipient ce provenea din Republica Democratică Congo, de asemenea destinat Laosului. Odată marfa ajunsă în Laos, autorităţile cred că fildeşul este probabil vândut cumpărătorilor proveniţi din China sau Vietnam. Laosul este din ce în ce mai folosit ca un important punct de tranzit pentru marile cantităţi de fildeş şi alte animale”, declară Chris Shepherd, membru al grupului de conservare, el precizând că „descoperirea la scară mare a acestor activități este preocupantă, deoarece fildeşul provine de la elefanţi ucişi recent”. Braconajul şi conflictele au distrus în mare parte populaţia de elefanţi din Africa şi suntem avertizați că specia este în pericol de extincție în câteva decenii.

„Regina fildeşului”

Chinezoaica Yang Feng Glan, numită şi „Regina fildeşului”, a fost arestată în Tanzania şi inculpată pentru trafic cu colţi de elefant (706 fildeşi, cu o valoare pe piaţa neagră de 1,6 milioane lire sterline) din această ţară africană spre Extremul Orient. Liga de acţiune Elefant o descrie pe Yang Feng Glan ca pe „cel mai important traficant de fildeş arestat vreodată în Tanzania”, aceasta aflându-se în fruntea unei mari reţele de contrabandă în Africa. Ea este acuzată de contrabandă între anii 2004 şi 2014, deşi rapoartele anchetatorilor susţin că a activat din 1980. În 2015, Interpol a anunţat arestarea „boss”-lui contrabandei cu fildeş, kenyanul Feisal Ali Mohammed, arestat şi el în Tanzania, fiind suspectat că este şeful crimei organizate din regiune.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă