6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTheresa May, noul premier britanic

Theresa May, noul premier britanic

Pentru ziariștii prezenţi în faţa reședinţei sale din Downing Street 10, David Cameron a declarat că ieri a prezidat ultima sa ședinţă de cabinet și azi va merge în Parlament înainte de a-și prezenta demisia în fața reginei Elisabeth, încheindu-și astfel mandatul de șase ani în Downing Street 10.

„Astă-seară vom avea un nou premier în această clădire din spatele meu“, a încheiat David Cameron, după care a plecat fredonând o melodie, înregistrată de microfoanele rămase deschise ale reprezentanţilor presei. Came­ron și-a anunţat demisia imediat după rezultatul referendumului, câștigat de tabăra pro-Brexit. Așa cum a anunţat Cameron, demi­sia sa va deveni efectivă astăzi. Referindu-se la Theresa May, el a precizat că este încântat că ea „va fi noul premier – e puternică, e competentă, cea mai în măsură să asigure leadershipul de care ţara va avea nevoie în următorii ani. Şi va avea susţinerea mea“.

Tranziţia politică post-Brexit, dar și procesul ieșirii ţării din UE au cunoscut o bruscă acceleraţie luni, 11 iulie, la Londra. Theresa May, ministru de Interne, a devenit liderul Partidului Conservator după retragerea din cursă a unicei sale concurente pentru această funcţie, Andrea Leadsom. Viitorul șef al conservatorilor, care devine automat prim-ministru, pentru că partidul deţine majoritatea în Parlament, urma să fie iniţial desemnat la 9 septembrie după un duel între May și Leadsom.

„Cel mai bun acord“

În prima declaraţie publică după anunţarea iminentei sale nu­miri la Downing Street 10, Theresa May, care va deveni a doua femeie premier al ţării după Margaret Thatcher (1979-1990), a promis că Regatul Unit „va negocia cel mai bun acord“ de ieșire din Uniunea Europeană și va construi „un nou rol în lume“. „Bre­xit înseamnă Brexit și îl vom face un succes“, a declarat ferm în faţa Parlamentului. „Sub conducerea mea, Partidul Conservator se va afla complet, fără echivoc, în serviciul oamenilor obișnuiţi. Vom face din Marea Britanie o ţară care funcţionează pentru toată lumea.“

Eurosceptică trecută în tabăra menţinerii ţării în UE în campania pentru referendum, May a afirmat că va respecta victoria taberei pro-Brexit, lăsând prea puţine speranţe celor care, în Marea Britanie, cer un al doilea referendum asupra UE. „Nu știu cum să fiu mai clară: nu vor fi tentative pentru rămânerea în sânul UE“.

Numirea ei a fost precipitată de o nouă lovitură de teatru – renunţarea lui Leadsom la cursa pentru succesiunea lui David Cameron. Anunţul a intervenit în timp ce Leadsom era violent criticată pentru că a minţit asupra CV-ului ei și mai ales pentru  sugestia că rivala May era mai slab pregătită pentru a gestiona ţara din cauză că nu are copii. Unii conservatori s-au declarat dezgustaţi de aceste aluzii, pentru care mai târziu Leadsom și-a cerut scuze. Ea a declarat presei că se retrage din cursă pentru a evita nouă săptămâni de campanie și incertitudini, ţara având nevoie de un leadership forte. În plan economic, ministrul de Finanţe, George Osborne, s-a deplasat la New York pentru a da asigurări în privința voinţei ţării sale de a menţine un climat favorabil pentru afaceri – după care va transmite același mesaj în China și în Singapore. „Părăsim poate UE, dar cu certitudine nu vom părăsi pieţele mondiale și de liber-schimb.“

Articolul 50

Kenneth Clarke, care se opune ferm plecării Marii Britanii din Uniune, a declarat că, dacă urmează să se producă, articolul 50 va trebui declanșat în cursul viitoarelor săptămâni. „Nu putem să eșuăm în incertitudine pentru că propriii noștri politicieni tergiversează lucrurile“ și „trebuie să avem o echipă pentru negocieri, să lucreze asupra a ceea ce dorim“. Favorit pentru Finanţe pare a fi Philip Hammond, actual ministru de Externe. Actualul deţinător al portofoliului Finanţelor, George Osborne, a declarat că ar putea rămâne într-un rol principal dacă i se va cere. Există zvonuri că David Davis sau Liam Fox ar putea conduce negocierile Bre­xit în cadrul unui cabinet special desemnat.

Bruxelles-ul se grăbește

De la Bruxelles, președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a precizat: „Cu cât mai repede vom rezolva această situaţie problematică, cu atât va fi mai bine“. Iar cancelarul german, Angela Merkel, a cerut Marii Britanii să clarifice „ra—pid“ intenţiile sale după votul Brexit și „cum va modela viitorul relaţiei sale cu UE“. Ea s-a declarat convinsă că Uniunea este suficient de puternică pentru a suporta această „ruptură amară“ și a repetat că ține de guvernul britanic să ia iniţiativa de a notifica voinţa de a părăsi blocul european, înainte ca procedura să poată fi angajată.    

Westminster este inundat de speculaţii privind posibilele nominalizări pe care Theresa May le va face pentru posturile superioare în cabinetul său.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă