7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialTheresa May: Părăsim UE, nu Europa! Premierul britanic anunţă un Brexit dur,...

Theresa May: Părăsim UE, nu Europa! Premierul britanic anunţă un Brexit dur, o ruptură netă de Uniune

Într-un discurs considerat istoric, premierul britanic Theresa May a anunţat ieri modalităţile precise de ieşire a Marii Britanii din UE, un adevărat „Big-Bang” european. Deciziile sale ar putea bulversa tot continentul şi destabiliza, temporar, pieţele financiare.

Potrivit premierului britanic, Regatul Unit va prelua controlul frontierelor şi va părăsi Curtea Europeană de Justiţie, va controla propriile legi, imigraţia şi liberul schimb cu UE. Theresa May a promis o ruptură netă de UE, excluzând orice afacere care „ne-ar lăsa jumătate in, jumătate out” şi a subliniat că doreşte un Brexit „în etape” pentru evitarea unei schimbări prea brutale. Ea a evocat implementarea unui acord cu UE după negocierile cu Uniunea.

Analistul Yves Cornu a precizat că, în acest discurs, premierul May  s-a dovedit a fi mai dură decît s-a crezut. Prezentând planul său în 12 puncte, ea a pus în gardă Uniunea Europeană să nu sancţioneze Regatul Unit pentru Brexit. Pe parcursul discursului a evocat o Mare Britanie „globală”, neizolată, dar care va străluci în lume. Într-o critică prea puţin voalată a pieţei europene, May a afirmat că vrea „să deschidă o lume mai largă”. Cum era de aşteptat, premierul britanic a anunţat că Marea Britanie va părăsi piaţa europenă după votul istoric asupra Brexit. „Ceea ce propun nu poate însemna o apartenenţă la piaţa unică” şi noi „vom negocia propriile noastre acorduri comerciale”. May nu a fost explicită în ce priveşte părăsirea Uniunii Vamale, care permite comerţul în franciză şi circulaţia mărfurilor între membrii săi. Cu o zi înainte, ministrul de Finanţe, Philip Hammond, a ameninţat că va reduce impozitele firmelor dacă UE nu va ajunge la un asfel de acord.

Tactică numită şi război comercial

Pe lista celor 12 obiective este un angajament de preluare a controlului frontierelor Marii Britanii cu regim de vize pentru muncitorii din UE şi un angajament de restabilire a suveranităţii britanice, pentru a nu mai fi supusă deciziilor Curţii Europene. 

Se dorește și obţinerea unui acord care ar permite celor 3 milioane de cetăţeni ai UE, care trăiesc în Regat, să rămână, pe bază de reciprocitate pentru britanicii care trăiesc în străinătate.

Theresa May a subliniat că britanicii vor „converti corpul legilor europene existente în dreptul britanic” şi a ţinut să sublinieze: „Părăsim UE, dar nu părăsim Europa”. Premierul a precizat că militarii britanici vor continua să activeze în operaţiunile aflate în curs în plan european. Inclusiv în Romania. 

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă