22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTheresa May, succesoarea lui David Cameron?

Theresa May, succesoarea lui David Cameron?

Ministrul de interne britanic Theresa May a câştigat marţi detaşat prima rundă a votului deputaţilor conservatori menit să-l desemneze pe noul lor lider, care va fi şi prim-ministrul care va negocia divorţul de Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Theresa May, o eurosceptică care s-a alăturat în cele din urmă campaniei pentru rămânerea ţării în UE, a primit susţinerea a jumătate dintre cei 330 de deputaţi conservatori din Camera Comunelor, respectiv 165 de voturi. 

Ea a fost urmată de ministrul energiei, Andrea Leadsom, 66 de voturi, ministrul justiţiei, Michael Gove (48) şi secretarul de stat pentru pensii, Stephen Crabb (34). Situat pe a cincea poziţie cu 16 voturi, fostul ministru al apărării Liam Fox a fost eliminat din cursă. 

Alte două voturi sunt prevăzute joi şi marţea viitoare pentru a ajunge la doi finalişti care vor fi apoi departajaţi printr-un vot prin corespondenţă al celor 150.000 militanţi ai partidului în timpul verii. Noul lider va fi desemnat oficial la 9 septembrie. 

Prim-ministrul conservator David Cameron, care nu a participat la vot, şi-a anunţat demisia la 24 iunie, după referendumul privind apartenenţa la UE, când a precizat că-l va lăsa pe succesorul său să conducă negocierile de ieşire din blocul european.

Cele mai citite

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă