18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTheresa May a declanşat Brexit-ul. Israelul s-a așezat deja la masa tratativelor....

Theresa May a declanşat Brexit-ul. Israelul s-a așezat deja la masa tratativelor. Lira în scădere, dar investitorii stau la rând

Șefa executivului britanic, Theresa May, a convocat ședința de Guvern, după care a informat Parlamentul de la Londra că Marea Britanie a declanșat Brexit.

Lira era ieri în scădere uşoară, în contextul în care investitorii se pregătesc de negocierile care vor dura doi ani. Potrivit Bloomberg, lira a pierdut 0,6%, ajungând la 1,2377 dolari. Primii care s-au așezat la masa tratativelor au fost israelienii.

Noi contracte

Imediat ce s-a anunțat oficial Brexit-ul, o echipă israeliano-britanică a și început să pregătească terenul pentru un acord comercial de excepție, după ce Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană. Echipa a fost numită din timp pentru a intra în acțiune după anunțul oficial al premierului Theresa May. Mecanismul a fost stabilit de May și premierul israleian Benjamin Netanyahu, în timpul vizitei acestuia la Londra, luna trecută și a debutat la 29 martie, imediat după anunțul Brexit. Echipa se va întâlni de trei ori pe an pentru a negocia viitoarele contracte comerciale. Israelul este al doilea partener de afaceri al Marii Britanii, după Statele Unite, cu o cifră de afaceri de patru miliarde dolari pe an. După Israel, Canada, Australia și Noua Zeelandă vor începe discuții pe viitoare acorduri comerciale.

UE insistă pe drepturile cetățenilor UE

Scrisoarea de notificare, semnată de Theresa May  marți seară, a fost înmânată ieri, la Bruxelles, președintelui Consiliului European, de către ambasadorul britanic pe lângă UE, Tim Barrow. Aceasta conține două elemente de „forță”.

Primul este o amenințare mascată, că, în cazul în care Marea Britanie părăsește blocul comunitar în absența unui acord cu UE, aceasta ar însemna o slăbire a cooperării dintre Londra și Uniune în combaterea terorismului și a criminalității. Al doilea element este o promisiune a Theresei May de a rezolva problemele specifice referitoare la ieșirea țării sale din UE, deoarece se dorește „continuitatea și stabilitatea, în special pentru mediul de afaceri”.

„Acum este timpul să strângem rândurile și să fim uniți în această cameră și în această țară pentru a ne asigura că lucrăm pentru cel mai bun acord Brexit cu putință pentru Marea Britanie și pentru cel mai bun viitor posibil pentru noi toți”, a declarat premierul May în Camera Comunelor. În același timp, Parlamentul European anunța că va respinge orice acord de Brexit care îi împiedică pe cetățenii UE să se mute în Marea Britanie în următorii doi ani, cerându-se asigurarea acelorași drepturi de a trăi și a lucra în această țara precum cei care se află deja acolo.

 

 

 

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă