10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialToate comandamentele NATO din estul Europei vor fi operaţionale până la sfârşitul...

Toate comandamentele NATO din estul Europei vor fi operaţionale până la sfârşitul anului 2015

Toate comandamentele NATO care se înfiinţează în statele aliate din estul Europei vor fi operaţionale până la sfârşitul anului 2015, a anunţat la Bruxelles secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Aceste comandamente vor funţiona în România, Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.

Noile structuri vor fi denumite NFIU (NATO Forces Integration Unit) şi vor avea ca principală misiune coordonarea tranzitului trupelor din Forţa de Răspuns a NATO (NRF), in deplasarea lor spre teatrele de operaţii.

Citeşte şi: Petr Pavel, general ceh, viitor președinte al Comitetului Militar NATO: Cât de mare este amenințarea Rusiei

Potrivit secretarului general Stoltenberg, fiecare NFIU va avea câte 40 de angajaţi, care vor pune în aplicare deciziile stabilite la summit-ul NATO, din septembrie 2014, de la Cardiff (Ţara Galilor).

Summit-ul a aprobat măsurile de reasigurare pe Flancul Estic al NATO, în contextul noilor riscuri de securitate, generate de criza din Ucraina şi de ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia.

În acelaşi context, SUA au anunţat că vor staţiona trupe şi tehnică militară grea în statele est – europene. România, Polonia şi Bulgaria au confirmat deja că vor primi pe teritoriul lor armament american.

Citeşte şi: NATO trimite armament greu în estul Europei. Rusia aduce TANCURI, TUNURI, RACHETE şi AVIAŢIE la frontieră

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă