18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialToleranță ZERO la Israel pentru extremiștii evrei

Toleranță ZERO la Israel pentru extremiștii evrei

Guvernul israelian a anunțat duminică adoptarea unor măsuri punitive împotriva extremiștilor evrei după uciderea unui bebeluș palestinian, care a fost ars de viu, și moartea unei adolescente evreice, care a fost înjunghiată împreună cu alte cinci persoane în timpul paradei gay la Ierusalim joi seara, relatează Agerpres

De asemenea, premierul Benjamin Netanyahu a promis o “toleranță zero” extremismului, informează AFP.

Citește și: O tânără, ÎNJUNGHIATĂ la Gay Pride în Ierusalim, a murit

La Ierusalim, confruntări i-au opus din nou pe palestinieni polițiștilor israelieni pe Esplanada Moscheilor înaintea revenirii la calm, după două zile de proteste în Cisiordania și Ierusalim, care au degenerat în adevărate lupte cu armata israeliană.

Un bebeluș palestinian de 18 luni a ars de viu vineri după un atac al extremiștilor evrei care au aruncat coctailuri Molotov în locuința familiei sale din nordul Cisiordaniei. Părinții și fratele lui au fost spitalizați în stare critică și se zbăteau duminică încă între viață și moarte, potrivit medicilor.

În cursul serii, doi adolescenți palestinieni au pierit sub gloanțele armatei israeliene. Joi, la Ierusalim, un extremist evreu recidivist a atacat cu cuțitul participanți la parada gay, făcând șase răniți, între care o adolescentă care a decedat duminică.

Dezaprobarea acestor fapte a fost generală, de la opoziția israeliană până la ONU, atacurile fiind considerate posibile din cauza impunității de care se bucură — potrivit diferitelor organizații neguvernamentale — coloniștii și alți activiști de extremă-dreaptă. Manifestații au avut loc sâmbătă în tot Israelul pentru a denunța aceste atacuri.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis duminică “toleranță zero” extremiștilor evrei, iar ministrul apărării Moshe Yaalon a autorizat plasarea în detenție administrativă a extremiștilor evrei. Această măsură, rezervată de obicei palestinienilor, ar putea da anchetatorilor suficient timp pentru a reuni probele necesare unui proces.

Dar la trei zile după moartea bebelușului palestinian, autorii atacului sunt în continuare neprinși, iar palestinienii își pun puțină speranță în guvernul israelian pe care susținătorii colonizării și ai dreptei naționaliste și religioase îl susțin, comentează AFP.

 

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă