21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSondaj: Toţi mai mulţi britanici doresc un Brexit

Sondaj: Toţi mai mulţi britanici doresc un Brexit

Sondajele de opinie din Marea Britanie arată că procentul britanicilor care susţin ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană este în creştere, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, un sondaj YouGov arată că 42% dintre britanici ar vota pentru ieşirea din Uniunea Europeană, comparativ cu cei 38% care vor ca ţara lor să facă parte în continuare din blocul comunitar. Diferenţa de patru puncte procentuale este cea mai mare în favoarea unui Brexit din octombrie 2014 în sondajele realizate de YouGov. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.735 de persoane. 

Diferenţa s-a mărit în contextul în care sprijinul pentru rămânerea în blocul comunitar a scăzut de la 41% în decembrie la 38% în prezent. Procentul celor care susţin ieşirea din UE a rămas neschimbat de la precedentul sondaj, în timp ce a crescut cu trei puncte procentuale cota celor indecişi, ajungând la 18%. 

Pe de altă parte, conform unui sondaj ComRes realizat pentru Daily Mail şi făcut public sâmbătă, procentul britanicilor care susţin apartenenţa la UE este mai mare decât al celor care vor să ca ţara lor să iasă din blocul comunitar, chiar dacă opoziţia la prezenţa în UE a crescut uşor faţă de un sondaj similar de luna trecută. 

Citeşte şi: Scenariile privind apartenenţa Marii Britanii la UE, după referendum, dezbătute într-o simulare

54% dintre cei chestionaţi au spus ar vota pentru rămânerea în UE dacă referendumul ar avea loc mâine, o scădere cu două puncte procentuale faţă de sondajul din decembrie. 36% au spus că ar vota pentru Brexit, în creştere cu un punct procentual faţă de luna trecută, în timp ce 10% sunt indecişi, în creştere cu două puncte procentuale. Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 22-24 ianuarie pe un eşantion de 1.006 britanici. 

Sondajele survin în contextul în care premierul britanic David Cameron încearcă să obţină un acord cu liderii UE privind reformele cerute, înainte de a organiza referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE, care ar putea avea loc chiar în luna iunie a acestui an sau cel târziu până la sfârşitul lui 2017. 

Citeşte şi: David Cameron: Sper că vom ajunge la un acord, astfel încât Marea Britanie să rămână în UE

 

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă