17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialTransnistrizarea Donbas-ului

Transnistrizarea Donbas-ului

 

Rebelii din estul Ucrainei au organizat ieri „alegeri” legis­lative și pentru funcția de lider al celor două „republici populare” din bazinul Donbas, un act de sfidare a comunității internațio­nale care va conduce la escaladarea conflictului.

Guvernul de la Kiev va trebui să decidă dacă acceptă statu quo-ul și transnistrizarea de facto a estului Ucrainei sau dacă va continua conflic­tul armat. Alegerile din Donbas sunt o mascaradă pentru ochii lumii menită să ofere o spoială de legitimitate ruperii Ucrainei de către Rusia. Numele ­viitorilor lideri ai celor două „republici populare” – Donețk și Lugansk – erau cunoscute cu mult timp înainte.

La Donețk este Alexandr Zaharcenko, un tânăr electrician minier care promite restaurarea plății pensiilor în estul Ucrainei – suspendate de Kiev și safari în Australia – iar la Lugansk, Igor Plotnițki, un fost funcțio­nar de stat la oficiul de protecție a consumatorilor și veteran al Armatei Roșii. Deși există și „partide” care candidează, acestea sunt formațiuni rebele care militează pen­tru același lucru. Ruperea de Ucraina și restaurarea unui regim mai mult sau mai puțin sovietic. De altfel, pe străzile Donețk-ului ieri se puteau auzi numai vechi cântece patriotice sovietice numai bune să scoată alegătorii la vot.

Care alegători nu s-au mai înghesuit la secțiile de votare așa cum au făcut-o în luna mai la referendumul privind independența. Dar prezența la vot reală este irelevantă pentru că nu există liste oficiale de alegători și, practic, oricine vrea poate vota de câte ori vrea. Scopul acestui pseudo-scrutin este să creeze aparența de legitimitate pentru crearea unor enclave fidele Moscovei după modelul consacrat al conflictelor înghețate și la fel ca în cazul Transnistriei sau Abhaziei, singura țară care îl va recunoaște este Rusia, în pofida condamnărilor venite din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a ONU. Vineri, atât Angela Merkel cât și François Hollande i-au cerut lui Vladimir Putin să nu recu­noască rezultatul acestor alegeri, dar nu au obținut nimic. Organizarea acestor alegeri și recunoașterea lor reprezintă o încălcare evidentă a acordului de încetare a focului semnat în luna ­septembrie la Minsk.

Urmarea nu poate fi decât reluarea luptelor sau acceptarea tacită de către Kiev a transnistrizării Donbas-ului. Rebelii își doresc reluarea conflictului armat pentru că se bazează pe ajutorul militar rus. Chiar ieri, un convoi de camioane fără însemne militare a adus ­armament greu în regiunea Donețk, inclusiv mitraliere antiaeriene de calibru mare. Președintele Poroșenko a denunțat scrutinul, iar Kievul a anunțat o anchetă penală pentru „tentativă de răsturnare a ordinii constituționale”, dar însuși faptul că așa-zisele alegeri au putut fi organizate demonstrează faptul că Guvernul ucrainean a pierdut controlul asupra regiunilor din Est.   

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă