13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Trei americani, omorâţi pe aeroportul din Kabul. Talibanii revendică atacul

UPDATE. Trei americani, omorâţi pe aeroportul din Kabul. Talibanii revendică atacul

UPDATE 12.15: Talibanii afgani au revendicat vineri atacul în care au fost ucişi trei civili americani şi un afgan, comis cu o zi înainte pe aeroportul din Kabul de către un insurgent care s-a "infiltrat" în instalaţie, afirmă rebeliunea islamistă, relatează AFP, citat de Mediafax

Cei trei americani, civili care lucrau pentru Departamentul Apărării şi participau la un program de antrenament al forţelor aeriene, au fost ucişi într-un atac "intern" – un termen folosit pentru a desemna atacuri comise de către persoane purtând uniforma forţelor afgane asupra forţelor străine -, a anunţat un oficial american.

"Un afgan a fost, de asemenea, ucis în acest atac", a precizat locotenentul Justin Hadley, un purtător de cuvânt al Operaţiunii "Susţinere Hotărâtă", noua misiune NATO în Afagnistan, care acţionează de la 1 ianuarie în vederea formării forţelor afgane în lupta împotriva insurecţiei talibane.

 Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a revendicat acest atac în numele rebeliunii islamiste armate.

"Un agent infiltrat a acţionat în interiorul aeroportului din Kabul şi a deschis focul asupra invadatorilor", a declarat acesta. 

——-

Trei americani au fost ucişi joi pe aeroportul din capitala afgană Kabul, aparent de către un membru al forţelor afgane de securitate, a declarat un reprezentant al Pentagonului pentru AFP, citat de Mediafax

Cei trei americani, civili care lucrau pentru Departamentul Apărării şi participau la un program de antrenare a forţelor aeriene afgane, au fost ucişi într-un atac armat "intern", a declarat acest oficial sub protecţia anonimatului.

Membri ai trupelor aliate din Afganistan şi civili occidentali care lucrează în această ţară au fost luaţi ca ţinte, în mai multe rânduri, de către militari afgani.

Citeşte şi: NATO marchează sfârșitul războiului din Afganistan

Trupele NATO au luat măsuri de securitate speciale pentru a încerca să prevină acest tip de atacuri.

Cea mai mare parte a trupelor NATO a părăsit Afganistanul anul trecut, dar în ţară au rămas aproximativ 12.000 de oameni, dintre care 10.600 sunt americani, al căror rol constă în a oferi asistenţă.

Atacul a fost comis într-un context de intensificare a violenţelor în ţară. Insurgenţii şi-au multiplicat atacurile de mai multe săptămâni. Cel puţin opt persoane au fost ucise, joi, într-un atentat sinucigaş comis în timpul unei ceremonii funerare în estul Afganistanului.

Citeşte şi: 21 de noi victime în Afganistan. Printre ele, doi militari NATO şi un oficial judiciar afgan

Aeroportul din Kabul este bine păzit. O parte a instalaţiei este rezervată traficului comercial, iar o parte trupelor NATO.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă