12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTrei jurnalişti Al-Jazeera, condamnaţi la închisoare în Egipt

Trei jurnalişti Al-Jazeera, condamnaţi la închisoare în Egipt

Trei jurnalişti ai postului de televiziune Al-Jazeera au fost condamnaţi, sâmbătă, în Egipt, la trei ani de închisoare pentru “difuzare de ştiri false”, relatează BBC News Online, citat de Mediafax. 

Canadiano-egipteanul Mohamed Fahmy şi egipteanul Baher Mohamed au fost prezenţi în tribunalul din Cairo la anunţul verdictului. Australianul Peter Greste a fost însă expulzat în Australia la începutul acestui an şi era judecat în lipsă.

Cei trei au fost acuzaţi că au ajutat gruparea interzisă Fraţii Musulmani, dar au respins ferm acuzaţiile.

Cei trei jurnalişti au fost condamnaţi iniţial în iulie 2014, Greste şi Fahmy la şapte ani de închisoare, iar Mohamed la 10 ani.

Condamnările lor au fost anulate în ianuarie, iar în februarie au fost eliberaţi în aşteptarea unui nou proces.

La anunţul verdictului, sâmbătă, judecătorul a precizat că cei trei nu sunt jurnalişti înregistraţi şi că activau fără licenţă dintr-un hotel din Cairo.

El i-a condamnat pe Greste şi Fahmy la câte trei ani de închisoare şi pe Mohamed la trei ani şi jumătate.

Fahmy şi Mohamed au fost luaţi de autorităţi după anunţul verdictului, dar deocamdată nu este clar cât vor ispăşi din pedeapsă, având în vedere că au fost închişi deja un an înainte de a fi condamnaţi.

Al-Jazeera a apreciat într-un comunicat că acest verdict reprezintă “un nou atac deliberat asupra libertăţii presei”. “Este o zi neagră pentru justiţia egipteană; în loc să apere libertăţile şi o presă liberă şi corectă, şi-a compromis independenţa din motive politice”, a adăugat postul de televiziune.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă