19.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialTrei jurnalişti Al-Jazeera, condamnaţi la şapte ani de închisoare în Egipt

Trei jurnalişti Al-Jazeera, condamnaţi la şapte ani de închisoare în Egipt

Un tribunal egiptean a condamnat luni, la 7 până la 10 ani de închisoare, trei jurnalişti de la postul Al-Jazeera cu sediul în Qatar, acuzaţi de susţinerea grupării Fraţii Musulmani, ţinta unei reprimări sângeroase, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Jurnalistul egipteano-canadian Mohamed Fadel Fahmy, şeful Biroului Al-Jazeera înainte de interzicerea postului în Egipt, şi australianul Peter Greste au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare, în timp ce egipteanul Baher Mohamed a fost condamnat la aceeaşi pedeapsă, plus încă trei ani de închisoare. Toţi trei erau deţinuţi de aproximativ 160 de zile.

În acest caz, care a provocat un val de proteste la nivel internaţional, alţi 11 jurnalişti – judecaţi în contumacie – dintre care trei sunt străini, şi anume doi britanici şi o olandeză, au fost condamnaţi la zece ani de închisoare.

Dintre cei nouă acuzaţi deţinuţi, în afară de cei trei jurnalişti, patru au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare, iar doi au fost achitaţi, mai scrie Mediafax.

În total, 16 egipteni erau acuzaţi de apartenenţă la o "organizaţie teroristă" – Fraţii Musulmani – şi că au căutat să "provoace daune imaginii Egiptului", iar patru străini că au difuzat "ştiri false" cu scopul de a susţine confreria.

Aceste verdicte sunt pronunţate pe fondul unei reprimări sângeroase a susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi şi după două săptămâni de la alegerea lui Abdel Fattah el Sisi, cu 96,9% din sufragii. Acest mareşal în retragere conduce ţara, de facto de când l-a destituit pe Morsi, pe 3 iulie 2013.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 790: Blinken, vizită surpriză la Kiev

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit în această dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...

Ședința de guvern se ține la Brașov

Ședința de guvern programată în ziua de 14 mai 2024 se va desfășura în municipiul Brașov, anunță un comunicat transmis de la Palatul Victoria. Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă