20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTrump amenință să blocheze procesul de reconciliere istorică dintre SUA și Cuba

Trump amenință să blocheze procesul de reconciliere istorică dintre SUA și Cuba

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a amenințat luni, la trei zile după moartea liderului revoluționar cubanez Fidel Castro, că va pune capăt apropierii istorice între Washington și Havana dacă aceasta nu va fi accepta un acord “mai bun”, transmit luni AFP și Reuters citate de Agerpres.

‘Dacă Cuba nu vrea să încheie un acord mai bun pentru poporul cubanez, poporul americano-cubanez și pentru SUA în ansamblul lor, voi pune capăt acordului’ de dezgheț al relațiilor bilaterale, anunțat la 17 decembrie 2014 de președintele Barack Obama și omologul său de la Havana, Raul Castro, a scris Donald Trump pe Twitter.

Sâmbătă, el a declarat că Fidel Castro a fost un ‘dictator brutal’ care ‘și-a oprimat propriul popor’, apreciind că, la moartea sa, liderul revoluționar cubanez lasă “o moștenire de execuții, hoție, suferință inimaginabilă, sărăcie și încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”.

Trump a promis că, într-un comunicat, că, ‘deși tragediile, morțile și durerea pe care le-a provocat Fidel Castro nu pot fi șterse’, administrația sa va face ‘tot posibilul pentru a se asigura că poporul cubanez poate porni în sfârșit pe calea prosperității și a libertății’. Trump nu a menționat politica de deschidere a predecesorului său Barack Obama.

Duminică, 27 noiembrie, viitoarea administrație Trump a întreținut suspansul în ce privește continuarea politicii de deschidere față de Cuba, cerând ‘un acord mai bun’ decât cel angajat de președintele Obama.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă