6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTrump critică Europa și prezice dezintegrarea UE. Viitorul preşedinte american le-a dezvăluit...

Trump critică Europa și prezice dezintegrarea UE. Viitorul preşedinte american le-a dezvăluit europenilor o viziune apropiată de cea a lui Putin

Într-un interviu acordat pentru două cotidiene europene conservatoare, Donald Trump o critică pe Angela Merkel, întinde mâna Londrei şi Moscovei şi prevede spargerea UE pe fondul crizei refugiaţilor. În plus, el insistă că NATO este „învechită”.

Cei care credeau încă o posibilă schimbare a stilului lui Donald Trump, în special în ce priveşte diplomaţia, trebuie să renunţe. La mai puţin de o săptămână până în momentul în care îşi va prelua funcţia, viitorul preşedinte al SUA a acordat un lung interviu cotidienelor britanic ”Time” şi german ”Bild”.

Subiectele abordate sunt numeroase şi toate ating, de aproape sau de departe,  actualitatea europeană – Brexit, viitorul NATO, sancţiuni contra Rusiei, ameninţări protecţioniste, criza refugiaţilor, acordul nuclear iranian. Şi, dincolo de micile fraze, criticile sau schiţarea strategiilor asupra unor dosare, interviul oferă, înainte de toate, două învăţăminte majore – Donald Trump va avea o politică externă aşa cum a anunţat în campanie, fără să se împiedice de convenienţe, şi nu va ezita să bulverseze ordinea internaţională, în funcţie de decenii.

Dacă dăm crezare declaraţiilor făcute celor doi ziarişti europeni, britanicul Michael Grove de la ”Time” şi germanul Kai Dieckmann de la ”Bild Zeitung”, Donald Trump pregăteşte punerea în cauză a organizaţiei care domină lumea transatlantică de peste trei sferturi de secol.

După 1945, SUA au încurajat cooperarea între statele Europei Occidentale şi s-au angajat, pentru prima oară în istoria lor, într-o alianţă militară permanentă, NATO, convinse că securitatea lor era legată de cea a Europei. Şi au îndemnat spre lărgirea UE după finele imperiului sovietic, în 1990.

NATO, „învechită“

Toate aceste principii au fost trimise de Trump la muzeul de istorie. Este adevărat că nu este primul care regretă că statele europene nu consimt la acelaşi efort  pentru propria lor apărare, bazându-se pe americani, iar subiectul a făcut obiec-tul discuţiilor recurente între cele două ţărmuri ale Atlanticului.

Dar nici un preşedinte american nu a mers atât de departe declarând NATO „învechită”, aşa cum o face Donald Trump în primul interviu acordat ziariştilor europeni. În opinia sa, Alianța Nord–Atlantică este depăşită „pentru că a fost creată acum mulţi, mulţi ani” şi nu a ştiut să se reformeze pentru a face faţă pericolului principal, „terorismul islamic”.

Trump şi-a temperat declaraţiile afirmând angajamentul său „pentru apărarea Europei şi a Occidentului” şi ataşamentul său la NATO, dar declaraţiile promit solide controverse în sânul Alianţei. Retragerea relativă a SUA ar fi o şansă ca europenii să-şi poată lua în mâini propriile lor afaceri. Trump intervine într-un moment în care UE este în plină criză şi „diplomaţia” sa nu poate decât să agraveze riscurile de dislocare.

Brexit, „un succes”

Trump este, desigur, con-ştient, dar este ultimul lucru care îl îngrijorează. Nu are nici o simpatie specială pentru unificarea Europei. „Divizată sau unită, mi-e egal. Asta nu joacă nici un rol”, declară Trump, subliniind că „Europa a fost creată pentru atacarea poziţiilor comerciale ale SUA, nu?”. Şi nu are o mare cunoaştere a instituţiilor sale. Noul preşedinte american este un partizan al Brexit, care „în final va fi un succes”. Ales el însuşi de un val populist, Donald Trump se laudă că a fost unul din singurii care au anticipat „succesul Brexit”. Iar când Marea Britanie va duce negocierile complexe cu Bruxelles-ul pentru ieşirea din UE,  viitorul lider american va întinde mâna Londrei, declarându-se gata să încheie „foarte rapid” un nou acord bilateral de liber-schimb pentru a asigura succesul Brexit.

Şi a promis că o va primi rapid pe Theresa May la Wa-shington. Rezumând părerea sa despre Brexit, Trump a precizat că „oamenii nu mai vor ca alţi oameni să vină în ţara lor şi să-i deranjeze”.

Politica migratorie

De asemenea, Trump a prezis că alte ţări vor urma exemplul Marii Britanii de a părăsi UE, afirmând că a fost profund afectată de criza migraţiei, iar „popoarele vor să dispună de propria identitate”. Referindu-se la cancelarul german, Angela Merkel, care l-a criticat de mai multe ori pe Donald Trump, acesta a precizat că Merkel „a făcut o eroare catastrofală preluând toţi aceşti migranţi ilegali”. Potrivit miliardarului american, consecinţele acestei politici s-au făcut  simţite recent, aluzie la atentatul cu un camion la Berlin.

În interviu, Trump a dezvăluit că va fi un acord nuclear de reducere a armelor cu preşedintele Vladimir Putin în schimbul ridicării sancţiunilor americane împotriva Rusiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă