6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTrump lansează teoria haosului

Trump lansează teoria haosului

Președintele Barack Obama l-a atacat pe Donald Trump, acuzân­du-l de „irespon­sabili­tate“ când afirmă că scrutinul din 8 noiembrie va fi trucat.

Ultima dezbatere prezidenţială a avut loc miercuri seară (la 3.30 ora României) în Nevada, stat din sud-vestul american unde sunt reprezentate toate problematicile naţionale. Hil­lary Clinton, cu 45,9% clasată în ultimele sondaje și Donald Trump cu 39%, sunt cvasi la egalitate și analiștii estimează că sondajele nu sunt extraordinare pentru democraţi, în pofida ultimelor scandaluri din tabăra republicană.

În Nevada, suporterii miliardarului sunt numeroși și au mobilizat comunitatea latino-americană și sindicatele din Las Vegas. Timp de 90 de minute, cei doi candidaţi, Hillary Clinton și Donald Trump au abordat su­biectele puse în discuţie – datoria publică, migraţia, economia, Curtea Supremă, punctele fierbinţi din lume și capacitatea celor doi de a fi președinte. În timp ce Hillary Clinton s-a pregătit minuţios, rivalul său republican, tot mai agresiv, a tunat și a fulgerat luni continuând să-și inflameze partizanii acuzând că „morţii vor vota, la fel și imigranţii clandestini“.

Fără nici o dovadă, Donald Trump persistă în acuzaţiile privind „vaste fraude electorale care se vor produce înaintea scrutinului (din 8 noiembrie) și în ziua alegerilor“. Acuzat de agresiuni sexuale, miliardarul republican încurajează supor­terii să meargă să supravegheze birourile de vot „din anumite zone“.

Fără precedent

„Este iresponsabil și, între noi fie vorba, asta nu demonstrează calităţile liderului și fermitatea pe care le așteptăm de la un președinte“, a declarat Obama în conferinţa de presă de la Washington cu premierul ita­lian Matteo Renzi. „Aţi început să scânciţi înainte ca partida să se încheie.“. „Nu am văzut niciodată în viaţa mea sau în istoria politică modernă, ca un candidat la prezidenţiale să caute discreditarea alegerilor și a procesului electoral înainte ca votul să aibă loc. Este fără pre­cedent și nu se bazează pe nici un fapt“, a subliniat Obama.

El l-a sfătuit pe Trump să înceteze să scânceasă și să încerce să-și apere opiniile pentru a obţine voturi“.

În cădere liberă în sondaje după ce acuzaţiile de hărţuire și agresiune sexuală s-au înmulţit împotriva sa, Trump nu a ezitat să acuze tabăra democrată de fraudă și media de înţelegere cu Hillary Clinton, evocând existenţa unui complot împotriva sa și a „poporului american“, o strategie explozivă. O fraudă masivă la alegeri pare dificil de executat pentru că sistemul electoral american este descentralizat. Este în atribuţia fiecăruia din cele 50 de state, unde republicanii deţin majoritatea de putere.

Politologii americani arată că aceste acuzaţii de „manipulare“ repetate de Trump nu au perturbat milioanele sale de susţinători care rămân deciși în spatele lui. „Oamenii pot avea gesturi periculoase când pericolele liderilor lor trezesc în ei resentimente profunde“, a precizat pe site-ul Politico reprezentantul democrat din New York, Steve Israel. Un pericol există. Cu o a doua zi a unui scrutin care ar fi contestat riscul unui derapaj al nucleului dur al partizanilor lui Trump împotriva celor care au fost arătaţi cu degetul de miliardar în timpul campaniei – latinii, musulmanii, cei de culoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă