24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialTrump se va întâlni cu Putin. Se întrevede o nouă eră de...

Trump se va întâlni cu Putin. Se întrevede o nouă eră de cooperare constructivă între aceste mari puteri

Preşedintele american ales, Donald Trump, a acceptat să se întâlnească faţă-n faţă cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat Kremlinul în urma unei convorbiri telefonice între cei doi, scrie ziarul britanic The Independent.

Conversaţia desfăşurată luni, în care Putin l-a felicitat formal pe Trump pentru victoria în alegeri, vine pe fondul speranţei care a înflorit la Moscova că schimbul de putere de la Washington ar putea reduce tensiunea dintre cele două ţări.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au ajuns la concluzia că relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt „nesatisfăcătoare” şi au promis să încerce “normalizarea acestora” printr-un dialog ca între parteneri. Scopul lor este să dechidă o nouă era a unei „cooperări constructive pe o gamă largă de probleme”.

Kremlinul susţine chiar că cei doi ai stabilit să-şi folosească energia pentru a lupta cu „inamicul comun numărul 1 – terorismul internaţional şi extremismul”. Asta pare să arate o determinare comună de a lovi ISIS. Potrivit Moscovei, şi Siria a fost o temă de discuţie.

Nu există deocamdată detalii referitoare la locul şi data acestei viitoare întâlniri. Nu se ştie nici măcar dacă aceasta va avea loc în Rusia, în SUA sau într-o a treia ţară.

Donald Trump va prelua mandatul pe 20 ianuarie de la Barack Obama, ale cărui relaţii cu Vladimir Putin au fost tot mai tensionate în ultimii ani, din cauza viziunilor diferite asupra situaţiilor din Siria şi Ucraina.

A fost prima convorbire a celor doi după ce Trump a câştigat alegerile din 8 noiembrie, notează agenţiile de presă.

Această aparentă relaţie prietenoasă dintre Putin şi Trump a îngrijorat experţii americani în politică externă. Aceştia consideră că o poziţie mai puţin fermă a SUA şi a Occidentului ar putea exacerba instinctele expansioniste ale liderului de la Kremlin. Ţările Baltice sunt cele mai expuse acestei tendinţe şi aşteaptă cu înfrigurare deciziile cabinetului Trump. Aceste state din estul Europei sunt speriate de ideea că Newt Gingrich ar putea deveni secretar de stat, pentru că în campanie acesta sugerase că Estonia este „o suburbie a St. Petersburg-ului”.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre posibilitatea ca Rusia să atace România: “Suntem pregătiți”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o declarație sâmbătă, că România este o țară sigură și că nu există motive de îngrijorare în ceea ce...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Nicolae Ciucă, despre problemele din Dolj: “PIB-ul e cu 20% mai mic decât media naţională”

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a adus în atenție sâmbătă, la Dăbuleni, situația economică a județului Dolj, subliniind că Produsul Intern Brut...
Ultima oră
Pe aceeași temă