17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTsipras: Grecia şi OCDE vor construi un plan de reforme pentru relansarea...

Tsipras: Grecia şi OCDE vor construi un plan de reforme pentru relansarea creşterii economice

Grecia și Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au ajuns la un acord pentru construirea unui plan de reforme destinat relansării creșterii țării, a anunțat, miercuri, premierul grec Alexis Tsipras, citat de AFP, informează Hotnews.

Citeşte şi: Grecia: Guvernul lui Tsipras a primit votul de încredere

"O comisie de cooperare va fi creată pentru a elabora un acord asupra reformelor care vor relansa creșterea (…) și vor avea un obiectiv social", a precizat Tsipras, după o întâlnire cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria. 

"Această cooperare nu se va face pe bază a ceea ce s-a decis anterior", respectiv în planul de ajutor financiar al țării realizat cu creditorii Greciei", "ci pe bază mandatului popular și a ceea ce a fost anunțat în discursul de politice generală", a subliniat Tsipras. 

Citeşte şi: Grecia: Tsipras nu mai vrea asistenţă financiară de la UE

"Nu suntem aici pentru a spune Greciei ce trebuie să facă, ci pentru a-i oferi instrumente deja folosite de alte guverne pentru a rezolvă aceleași probleme", a declarat, la rândul lui, Guria. 

Această întâlnire intervine cu câteva ore înaintea unei reuniuni cruciale a miniștrilor de Finanțe din zonă euro, la Bruxelles, în cursul căreia ministrul grec Yanis Varoufakis va avea dificilă sarcină de a prezența un plan alternativ pe care Grecia dorește să-l aplice pentru a înlocui planul de salvare UE-FMI, aplicat de la începutul crizei, în 2010. 

Acest plan se încheie în 28 februarie în ceea ce privește UE și în 2016 pentru FMI și prevede credite de circa 240 miliarde de euro în schimbul unor măsuri stricte de austeritate care au afectat puternic populația. 

Gurria a adăugat că cooperarea cu Grecia va viză și sectorarele "impozitare și competitivitate". 

"Unele măsuri privind educația, justiția socială, luptă împotrivă corupției, recâștigarea competitivității necesită timp, schimbările nu pot fi observate decât pe termen lung. Dar suntem pregătiți să lucrăm cu dvs în aceste domenii", a subliniat el. 

În urmă cu doi ani, un plan de reforme al OCDE a fost convenit cu precedentul guvern de coaliție între dreaptă și socialiști, vizând în special deschiderea meseriilor închise și competitivitatea, o parte fiind deja pusă în practică. 
 

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă