9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTsipras: Negocierile dintre Grecia şi zona euro au intrat într-o nouă etapă

Tsipras: Negocierile dintre Grecia şi zona euro au intrat într-o nouă etapă

Grecia a obţinut un "succes semnificativ" prin prelungirea acordului de finanţare cu creditorii externi, însă negocierile sunt departe de a fi încheiate, iar procesul a intrat într-o nouă etapă, mai importantă, a declarat premierul elen Alexis Tsipras, citat de MarketWatch, informează Mediafax.

Grecia şi miniştrii Finanţelor din zona euro au ajuns, vineri, la un acord pentru extinderea cu patru luni a programului de asistenţă financiară acordat guvernului de la Atena, program care expira la finele lunii februarie şi în absenţa căruia statul ar fi putut intra rapid în incapacitate de plată.

Acordul atenuează temerile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi netezeşte terenul pentru noi runde de discuţii pe tema datoriilor statului elen şi a măsurilor de austeritate la care acesta vrea să renunţe.

"Am câştigat o bătălie, nu şi războiul. Avem în faţă noi dificultăţi", a afirmat Tsipras într-un discurs televizat.

Tsipras a adăugat că decizia Eurogroup de a prelungi acordul "ar putea fi mai importantă pentru Europa decât pentru Grecia".

Guvernul elen va trebui să prezinte luni seara propuneri concrete privind implementarea de reforme structurale, între care lupta împotriva fraudei fiscale sau combaterea corupţiei. Aceste propuneri vor fi examinate de creditorii ţării şi de membrii Eurogroup.

Dacă nu va implementa reformele, Grecia nu va putea obţine următoarea tranşă din împrumutul de 240 miliarde de euro de la UE, BCE şi FMI, în valoare de 7,2 miliarde de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă