18.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialProfil BBC: Tsipras, liderul politic care a riscat viitorul Greciei în Zona...

Profil BBC: Tsipras, liderul politic care a riscat viitorul Greciei în Zona Euro

Alexis Tsipras a primit o a doua șansă de la poporul elen, astfel că, la o lună de la demisia de la șefia Guvernului, liderul Syriza va fi, din nou, învestit în funcția de premier. 

Înainte de alegerile anticipate de duminică, Alexis Tsipras declara că are o datorie morală să iasă la vot, după ce Guvernul pe care l-a condus a semnat cel de-al treilea acord pentru Grecia, care cuprinde o serie de măsuri de austeritate neagreate de greci, comentează BBC News

Citește și: Syriza a câștigat, din nou, alegerile din Grecia

Alexis Tsipras a devenit premierul Greciei la vârsta de 40 de ani, în ianuarie 2015, la șase ani de când a ajuns liderul Syrizei, un partid de extremă stângă. Partidul a mizat la alegeri pe charisma lui Tsipras și pe politica anti-austeritate dusă de acesta. 

Ateu convins

La ceremonia de învestire, Tsipras a încălcat tradiția, când a refuzat să rostească jurământul religios invocând faptul că este ateu. După alegeri, a continuat să se deplaseze prin Atena pe motocicletă, asemenea ministrului său de Finanțe, Yanis Varoufakis, un alt personaj controversat din Syriza.

Primul său gest la premier a fost să viziteze un monument în onoarea grecilor comuniști, care au fost executați de naziști în 1944.

Vizita lui Tsipras a fost încărcată de simbolism din mai multe motive: premierul și-a început cariera politică sub identitatea de communist, Grecia datorează cel mai mulți bani Germaniei și statul elen încă vrea să fie despăgubit pentru ocupația nazistă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Citește și: Alexis Tsipras, din nou premierul Greciei

Lună după lună, de la învestirea sa, Tsipras a sfidat creditorii internaționali și a testat răbdarea partenerilor săi europeni, notează BBC.

Referendumul care a pus Europa pe jar

În 26 iunie, pe negociatorii greci care erau prinși în discuții cu partenerii săi europeni, Alexis Tsipras i-a scos din ședință printr-un mesaj.

Tsipras le-a spus colegilor săi că va organiza un referendum pentru un acord care încă nu se realizase. În aceeași seară, Tsipras a transmis poporului grec că măsurile propuse de Troikă sunt ”insuportabile” și ”umilitoare”. Prim-ministrul a subliniat că prioritatea sa este punerea în funcțiune a economiei Grecia.

Anunțul a fost unul neașteptat și a fost privit ca un pariu necugetat pus de Tsipras, care pune în pericol viitorul Atenei în Zona Euro.

Opoziția greacă s-a întrebat dacă Tsipras și-a dorit vreodată să rămână în Eurogrup, iar liderii UE au fost înfuriați de decizia tânărului premier, comentează BBC. 

Citește și: Ce parteneri a ales Syriza pentru guvernare

Totuși, grecii au surprins și au sprijinit decizia premierului lor. Tsipras le-a spus că votul lor, un covârșitor ”nu” pentru măsurile de austeritate, nu reprezintă o ”ruptură în Europa”, ci un mandat pentru a ajunge la o soluție viabilă pentru statul elen.

Miza alegerilor de duminică 

Pe măsură ce economia Greciei a început să se fârâme în fața posibilității de a părăsi Zona Euro, Tsipras a ajuns la un acord cu Troika, pe care mulți dintre colegii lui au refuzat să îl voteze. Chiar Tsipras a recunoscut că nu are încredere în acest plan și că a fost ”forțat” să accepte măsurile de austeritate.

Acordul semnat de Tsipras a scindat Syriza și, astfel, premierul a pierdut majoritatea pe care o deținea. În urmă cu o lună, Tsipras a demisionat și a anunțat alegeri anticipate.

Potrivit alegerilor de duminică, riscul asumat de Tsipras s-a meritat, întrucât liderul Syriza a ajuns, din nou, în fruntea Guvernului. După formarea unui nou Guvern, lui Tsipras îi rămâne sarcina de a stabiliza economia Grecia. 

 

Cele mai citite

Clasamentul WTA la zi. Simona Halep a urcat trei locuri fără să joace

Chiar dacă nu a jucat, Simona Halep a urcat trei poziții în clasamentul jucătoarelor profesioniste dat publicității astăzi de WTA. Fostul lider mondial ocupă...

Oppo Reno 10: Tot ce trebuie să știi despre acest smartphone

Cu siguranță, seria Oppo Reno a captat atenția iubitorilor de tehnologie prin inovație și performanță, iar modelul Oppo Reno 10 nu face excepție. Împărtășind...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...
Ultima oră
Pe aceeași temă