14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialConsiliul European confirmă: S-a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei

Consiliul European confirmă: S-a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei

UPDATE: Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a precizat că banii dați Greciei sunt pentru reforme și că măsurile trebuie aprobate de Parlaentul grec până miercuri. 

——

UPDATE: Donald Tusk a declarat, la o conferință de presă de la Bruxelles, la finalul negocierilor de 16 ore, că au ajuns la un acord cu Grecia. 

”Am ajuns la un acord de sprijin continuu pentru Grecia. Sunt condiții stricte care trebuie îndeplinite și aprobate de Parlamentele naționale. Acest acord îi permite Greciei să se repună pe calea Europeană și evită consecințele politice care ar fi avut loc în lipsa acordului. Grecia trebuie să recâștige încrederea partenerilor. Miniștrii de Finanțe vor discuta cum trebuie să ajute Grecia”, potrivit lui Donald Tusk, președintele Consiliului European. 

De asemenea, Jean Claude Juncker a subliniat că Grecia nu trebuie să uite că trebuie să aibă creștere economică și să creeze locuri de muncă. 

”Acordul a fost unul laborios, a luat mult timp, dar a fost realizat. Comisia a insistat asupra faptului că nu vom accepta un Grexit. Suntem satisfăcuți de acordul la care am ajuns. Comisia a insistat mereu pe ceea ce are de făcut Grecia. Grecii să nu uite că trebuie să facă creștere economică și locuri de muncă”, a declarat Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. 

——

UPDATE: Directoarea FMI, Christine Lagarde, a declarat pentru Bloomberg că acordul este un pas înainte pentru ”reconstruirea încrederii”. 

——

UPDATE: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat pe Twitter că s-a ajuns la un acord unanim pentru Grecia care conține ”reforme serioase și suport financiar”. 

Liderii europeni au fost de acord cu noul proiect după 16 ore de negocieri. 

—–

UPDATE: Premierul belgian Charles Michel a anunţat luni dimineaţă, pe Twitter, că liderii zonei euro au ajuns la un acord privind un nou plan de salvare a Greciei. 

“Summitul Euro a ajuns la un acord în unanimitate. Toţi suntem gata pentru un program ESM pentru Grecia, cu reforme serioase şi sprijin financiar”, a scris de asemenea pe contul său oficial de Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

——

UPDATE: Grecia și partenerii săi din zona euro nu s-au înțeles luni în privința condițiilor programului de asistență financiară, Atena declarându-se împotriva rolului pe care ar trebui să îl aibă Fondul Monetar Internațional și a propunerilor de înființare a unui fond privat care să dețină activele elene înaintea privatizării, a declarat, pentru Reuters, un oficial guvernamental elen care a dorit să-și păstreze anonimatul.

——-

Un proiect de compromis pentru a menține Grecia în zona euro a fost pus pe masă de cancelarul german, Angela Merkel, președintele francez, François Hollande, premierul elen, Alexis Tsipras, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează Agerpres.

Proiectul  va fi supus spre aprobare tuturor liderilor din zona euro, a informat luni o sursă apropiată discuțiilor, citată de AFP.

“Există un acord în patru care acum va fi supus celor 19 lideri din zona euro”, a subliniat această sursă, la câteva minute după ce Consiliul European a anunțat reluarea discuțiilor la vârf cu “un compromis” pe masă.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Brașovul e singurul oraș din țară intrat în cursa pentru a deveni Capitală Verde Europeană

Brașovul, o nouă tentativă pentru a deveni Capitală Verde Europeană. Este singurul oraș din România care a trecut de prima etapă de evaluare și...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

Cum să creați un sistem eficient de irigare pentru grădina dumneavoastră

Menținerea unei grădini luxuriante și sănătoase necesită o irigare adecvată, dar udatul manual al plantelor poate fi consumator de timp și o dovadă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă