15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialTunisia. Cel puţin 23 de persoane, arestate pentru tentativă de fraudă la...

Tunisia. Cel puţin 23 de persoane, arestate pentru tentativă de fraudă la Bacalaureat

Surse judiciare din Tunisia au declarat că cel puţin 23 de tunisieni au fost arestaţi pentru tentativă de fraudă la Bacalaureat cu ajutorul telefoanelor,iar un sindicat pune la îndoială "credibilitatea" examenului din acest an, informează Mediafax.

Justiţia a emis mandate de arestare pe numele a 20 de persoane, între care trei elevi în an terminal, la Manouba, în periferia Tunisului, a spus Walid Mofteh, un purtător de cuvânt al Tribunalului din Manouba.

"Un elev care susţinea Bacalaureatul a părăsit sala de examen după o oră de la începutul probei şi a transmis (subiectele) unui grup de persoane, între care studenţi. Aceştia din urmă au transmis ulterior răspunsurile prin telefon către doi elevi aflaţi în interiorul sălii", a explicat el, precizând că frauda la un examen este pasibilă cu o pedeapsă de la trei luni până la trei ani de închisoare.

Alte arestări au avut loc Airana, în apropiere de Tunis, şi la Kef (nord-vest), potrivit unei surse judiciare şi presei locale.

Secretarul general al sindicatului din învăţământul secundar, Lassaad Yaacoubi, a apreciat marţi pentru postul de radio privat Mosaïque FM că "Bacalaureatul din acest an şi-a pierdut credibilitatea" din cauza acestor "încălcări".

Yaacoubi a mai afirmat că sindicatul a înregistrat, începând din 4 iunie, 15 cazuri de agresiuni împotriva unor profesori care au încercat să împiedice tentative de fraudă la Bacalaureat.

Ministrul Educaţiei, Fathi Jarray, a recunoscut, miercuri, la Mosaïque FM existenţa unor "reale probleme", deplângând faptul că în jurul Bacalaureatului s-a creat o "cultură (…) de fraudă".

Jarray a dat asigurări că autorităţile nu sunt "satisfăcute de situaţia actuală" şi încearcă "să refacă reputaţia examenului", devalorizată în mod considerabil, potrivit lui, sub regimul înlăturat de la putere al lui Zine El Abidine Ben Ali.

Ministrul a amintit că Guvernul a decis în acest an ca persoanele recunoscute vinovate de fraudă la Bacalaureat să nu mai aibă dreptul să se prezeinte la un astfel de examen în următorii cinci ani.

Peste 140.000 de tunisieni susţin în acest an examenul de Bacalaureat.

Cele mai citite

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă