16 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialTurcia: Începe procesul a doi jurnaliști care au stârnit furia președintelui Ergodan

Turcia: Începe procesul a doi jurnaliști care au stârnit furia președintelui Ergodan

Procesul împotriva a doi jurnaliști turci, acuzați de spionaj și de dezvăluire de secrete de stat, începe, vineri, la Istanbul. Ei au stârnit furia preledintelui Recep Tayyip Erdogan, după ce au publicat un articol despre implicarea Turciei în conflictul din Siria, informează AFP, citat de News.ro.

Can Dundar, editorul şef al publicaţiei Cumhuriyet şi Erdem Gul, şeful redacţiei din Ankara, sunt acuzaţi că ar fi dezlăluit secrete de stat, au militat cu agresivitate pentru înlăturarea guvernului şi ar fi ajutat o organizaţie teroristă înarmată. Acuzaţiile la adresa celor doi vin după ce ziarul lor, cel mai important al Opoziţiei din Turcia, a publicat un articol în care acuza guvernul de la Ankara că livrează ilegal arme rebelilor din Siria. Informaţiile au alimentat astfel speculaţiile, deja existene, despre legăturile guvernului turc cu diverse grupuri islamiste din Siria.

Procurorii au cerut pentru fiecare jurnalist condamnarea pe viaţă şi câte o pedeapsă suplimentară de 30 de ani, în condiţiile în care însuşi preşedinetele turc i-a avertizat că „vor plăti scump”, relatează AFP.

Citește și: Erdogan maltratează libertatea presei

Pe 26 februarie, jurnaliştii au fost eliberaţi din arest, după trei luni, ca urmare a unei sentinţe a Curţii Constituţionale, potrivit căreia celor doi le-a fost violată libertatea de exprimare. Sentinţa a stârnit furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat că nu o respectă şi chiar a ameninţat cu dizolarea Curţii Constituţionale.

Potrvit presei străine, această instituţie este una dintre puţinele din Turcia care nu este controlală de regimul Erdogan. De altfel, chiar procesul este descris de liderii opoziţiei turce de dreapta şi de mediile occidentale drept o nouă ncercare a liderului de la Ankara de a-şi elimina adversarii.

În sprijinul celor doi jurnalişti au venit şi personalităţi din întreaga lume, printre care renumitul scriitor peruan Mario Vargas Llosa şi sefii cotidianului britanic The Guardian.

Din august 2014, de când Recep Tayyip Erdogan a devenit preşedinte, aproape 2.000 de oameni au fost acuzaţi că l-au insultat, mai notează AFP.

Citește și:  Doi jurnaliști, ARESTAȚI în Turcia. Care este motivul

Cele mai citite

Glume despre Ciolacu, după vizita la Erdogan. “Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean”

Posibila restituire a sabiei lui Ștefan cel Mare către România, anunțată de premierul Ciolacu, a generat glume pe internet. Vizita premierului Marcel Ciolacu la Ankara,...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă