18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia. Minorul arestat pentru că l-a jignit pe Erdogan, eliberat temporar

Turcia. Minorul arestat pentru că l-a jignit pe Erdogan, eliberat temporar

Elevul de 16 ani Mehmet Emin Altunses, inculpat şi încarcerat miercuri, la Konya (centrul Turciei), pentru „insultă la adresa preşedintelui” Recep Tayyip Erdogan, a fost pus în libertate vineri în urma unei plângeri depuse de avocaţii săi, relatează AFP.

Arestarea sa, o premieră pentru aceste motive în cazul unui minor, a generat critici pe reţelele de socializare, dar şi din partea opoziţiei, care a denunţat deriva regimului islamo-conservator. Mehmet Emin Altunses, s-a întâlnit cu părinţii săi şi cu numeroşii jurnalişti care îl aşteptau în faţa închisorii din acest oraş, un bastion islamist, a precizat postul de ştiri CNN-Turk, preluat de Mediafax.

"Nu se pune problema să dăm înapoi, vom continua pe această cale", a declarat el la ieşirea din închisoare. Avocaţii săi au depus miercuri o plângere la tribunalul care l-a inculpat, cerând să poată compărea în stare de libertate în cadrul unui eventual proces.

Minorul, membru al unei mişcări de stânga, este acuzat de justiţie că l-a insultat pe liderul turc miercuri, în cursul unei ceremonii în memoria unui învăţător laic ucis de islamişti în 1930. Într-un discurs pronunţat cu această ocazie, tânărul l-a acuzat pe Erdogan că este "şeful furtului, mitei şi corupţiei".

Arestat de poliţie la şcoală şi prezentat imediat justiţiei, el a pledat nevinovat, iar avocatul său a menţionat că aceste acuzaţii circulă liber pe reţelele sociale. Tânărul riscă până la patru ani de închisoare dacă Ministerul Justiţiei decide că poate fi judecat pentru acuzaţiile care i se aduc.

Cazul său a fost relatat pe larg de presă, iar mama lui s-a declarat "şocată de arestarea lui ca şi cum ar fi un terorist înarmat". "Nu este decât un copil, locul lui este la şcoală, nu în închisoare", a apreciat Nazmiye Gok, citată de cotidianul Hürriyet.

Premierul Ahmet Davutoglu a sugerat joi că apără această măsură controversată, afirmând că "toată lumea trebuie să respecte funcţia preşedintelui".

Alţi trei liceeni care manifestau în sprijinul tânărului încarcerat au fost arestaţi joi, fără a fi inculpaţi până în prezent.

Guvernul turc, condus din 2003 până în august 2014 de Erdogan, devenit ulterior preşedinte, a fost vizat în vara lui 2013 de o mişcare de contestare populară inedită, pentru "derivă autoritară" şi islamistă.

Puterea a fost vizată în iarna lui 2013-2014 de un amplu scandal de corupţie, care a fost ulterior clasat de justiţie.

Erdogan îl acuză pe imamul aflat în exil Fetullah Gulen, fostul său aliat devenit inamicul numărul unu, că a orchestrat acest scandal pentru a-l înlătura de la putere.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă