14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE.Tragedie în Turcia: Cel puţin 200 de oameni au murit în urma...

UPDATE.Tragedie în Turcia: Cel puţin 200 de oameni au murit în urma unui accident produs într-o mină

UPDATE 08.30: Cel puţin 200 persoane au murit şi alte câteva sute au rămas blocate în subteran în urma unei explozii produse într-o mină de cărbune din vestul Turciei, arată noul bilanț al autorităților.

Un număr de "201 angajaţi au murit", a declarat ministrul Energiei Taner Yildiz, subliniind că bilanţul riscă să crească. "Intrăm într-o fază mai critică. Pe măsură ce timpul se scurge, ne apropiem cu paşi mari de un deznodământ nefavorabil", a avertizat ministrul.

Şaptesute optzeci şi şapte de angajaţi se aflau în mina din provincia Manisa (vest) în momentul producerii exploziei, iar peste 400 dintre ei rămân în continuare blocaţi în subteran, a declarat ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, precizând că patru mineri salvaţi sunt grav răniţi.

"Bilanţul morţilor, care deja este foarte ridicat, ajunge într-un punct foarte îngrijorător. Dacă a fost neglijenţă, nu vom închide ochii. Vom lua toate măsurile necesare, între care măsuri administrative şi legale", a adăugat el. 

Alţi 80 de mineri sunt răniţi, dintre care patru grav.

"Ne temem că acest număr va creşte în continuare deoarece cei care au venit în ajutor ar putea să se alăture răniţilor şi să fie afectaţi de fum", a explicat ministrul.

În cursul nopţii, echipele de salvare au extras încet răniţii, majoritatea suferind de dificultăţi respiratorii grave, în faţa sutelor de colegi şi a membrilor familiilor lor. 

Numeroşi jandarmi şi poliţişti înarmaţi erau mobilizaţi în jurul zonei pentru a facilita sosirea şi plecarea a zeci de ambulanţe de la locul catastrofei către spitalul din Soma, oraşul în care se află mina.

"Aştept veşti de fiul meu de la începutul după-amiezii", a declarat pentru AFP o femeie în vârstă de 50 de ani, Sena Isbiler. "Nu am nicio veste, încă nu a ieşit", a adăugat ea. 

"Au fost mici incidente, dar aşa ceva, este prima dată când vedem un astfel de accident, atât de grav", a mărturisit un miner aflat încă în stare de şoc. 

Mulţi mineri au reuşit să scape din galerii după explozie, dar la alţii nu se poate ajunge, ei fiind blocaţi într-un buzunar izolat a declarat pentru AFP un oficial din cadrul minei sub acoperirea anonimatului.

"Prioritatea noastră este să ajungem la angajaţii noştri aflaţi sub pământ", a declarat presei ministrul Yildiz, care a mers la faţa locului.

"Patru echipe de salvare lucrează în mină. Focul creează probleme dar în puţurile care nu au fost afectate se injectează oxigen", a adăugat el.

Potrivit primelor mărturii, explozia a avut loc în jurul orei 12.30 GMT (15.30 ora României), fiind provocată de un transformator electric, şi a generat o surpare ce a blocat minerii în galerii.

UPDATE 06.30:  Cel puţin 166 de mineri au murit, iar peste 400 se află blocaţi în subteran în urma unei explozii şi unui incendiu produse marţi la o mină de cărbune din vestul Turciei.

Şaptesute optzeci şi şapte de angajaţi se aflau în mina din provincia Manisa (vest) în momentul producerii exploziei, iar peste 400 dintre ei rămân în continuare blocaţi în subteran, a declarat ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, precizând că patru mineri salvaţi sunt grav răniţi.

UPDATE 19.00: Autoritățile anunță un nou bilanț în urma exploziei de la mina din Turcia: cel puțin 20 de persoane au murit, conform Mediafax.

Un miner a murit, iar alţi aproximativ 300 au rămas blocaţi într-o mină din vestul Turciei, în urma unei explozii, relatează presa turcă, conform Mediafax.

Accidentul a avut loc într-o mină de cărbuni din regiunea Soma (Manisa), la aproximativ 80 de kilometri nord de oraşul Izmir, în vestul Turciei.

Guvernatorul regional, Mehmet Bahattin Atci, a declarat pentru postul NTV că în mină a avut loc o explozie, soldată cu moartea a cel puţin unui miner. Alţi patru mineri au fost transportaţi la spital.

Deflagraţia a avut loc la doi kilometri în subteran, iar aproximativ 20 de mineri au fost salvaţi de echipele de intervenţie.

"Cred că 200-300 de muncitori sunt blocaţi în subteran", a spus guvernatorul.

Cele mai citite

Omul de afaceri Ion Leu, condamnat la șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Tribunalul Buzău a dictat marți o sentință de șapte ani de închisoare cu executare pentru antreprenorul buzoian Ion Leu, acuzat de evaziune fiscală...

Acțiunile de control ale ANAF, în aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prezintă raportul lunii aprilie al acțiunilor întreprinse de către direcțiile de specialitate din cadrul ANAF...

Cum să creați un sistem eficient de irigare pentru grădina dumneavoastră

Menținerea unei grădini luxuriante și sănătoase necesită o irigare adecvată, dar udatul manual al plantelor poate fi consumator de timp și o dovadă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă