15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia a îndeplinit 64 din cele 72 de criterii necesare pentru ridicarea...

Turcia a îndeplinit 64 din cele 72 de criterii necesare pentru ridicarea regimului de vize în UE

Comisia Europeană ar putea să se pronunțe, miercuri, în privința anulării vizelor pentru cetățenii turci, potrivit unor surse europene citate de AFP, informează Agerpres.

Mai întâi, executivul european trebuie să constate ce condiții mai are Turcia de îndeplinit pentru ridicarea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată ale cetăţenilor săi în spaţiul de liberă circulaţie Schengen. 

Comisia Europeană „va propune un proiect pentru integrarea Turciei pe lista ţărilor scutite de vize”, precizând în acelaşi timp că „64 criterii dintre cele 72 au fost îndeplinite” în acest stadiu şi că rămân, prin urmare, câteva condiţii (de îndeplinit), a explicat o sursă europeană pentru AFP. Zecile de criterii de întrunit pleacă de la garanţii privind securitatea documentelor de identitate, până la respectarea drepturilor fundamentale, trecând printr-o aliniere spre politica de vize a UE vizavi de ţări terţe. 

Scenariul privind unda verde acordată în mod condiţionat vizează să menţină ritmul alert în această procedură, cu perspectiva acordată Turciei privind o liberalizare a vizelor până la sfârşitul lui iunie. 

Însă, chiar şi în cazul unei unde totale ulterioare din partea Comisiei Europene, anularea vizelor nu va fi încă finalizată: Parlamentul European şi statele membre vor trebui de asemenea să se pronunţe, într-un context de neîncredere crescândă faţă de regimul islamo-conservator turc. 

În ultimele săptămâni, Ankara a amplificat presiunea, ameninţând că nu va mai aplica partea sa din acordul privind migraţia UE – Turcia, din 18 martie, dacă „promisiunea” europeană privind înlăturarea vizelor pentru cetăţenii turci nu va fi respectată. Acest acord controversat prevede ca toţi migranţii nou-sosiţi pe insulele greceşti să fie retrimişi spre Turcia, inclusiv solicitanţii de azil. Alături de închiderea rutei balcanice a migraţiei, acordul a contribuit la diminuarea sensibilă a afluxului de migranţi în insulele greceşti şi în UE. 

În acordul lor privind migraţia, UE şi Turcia s-au angajat, de asemenea, să accelereze discuţiile sale asupra vizelor. „Turcia a făcut multe eforturi săptămânile şi zilele trecute”, a subliniat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. 

 

 

Cele mai citite

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă