23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTurcia a intrat în războiul din Irak împotriva kurzilor

Turcia a intrat în războiul din Irak împotriva kurzilor

Forțele kurde au lansat o ofensivă, duminică dimineață, lângă orașul Bashika, în apropierea trupelor turcești. Șeful Pentagonului, Ashton Carter, se străduiește de vineri să evite o confruntare între turci și kurzi, după ce Turcia a bombardat forțele kurde din nordul Siriei.

Frontul pentru recapturarea orașului irakian Mosul devine din ce în ce mai fierbinte, așa cum avertizaseră analiștii militari. Turcia a anunțat că „va lua toate măsurile necesare“ în Irak, pentru că nu se bazează pe promisiunile de la Washington și de la Bagdad în privința acțiunilor milițiilor șiite și kurde. „Turcia nu va rămâne inactivă în privința masacrelor, valurilor de refugiați, luptelor din vecinătate, abandonând granița de 350 de kilometri“, a declarat, sâmbătă, premierul Binali Yildirim, după vizita de urgență efectuată de șeful Pentagonului, Ashton Carter. De la Ankara, Carter a făcut o vizită inopinantă premierului irakian, Haider al-Abadi, după care a declarat că „a înțeles că Turcia se va alătura războiului de a scoate de sub controlul ISIS orașul Mosul“. Însă premierul irakian a zis „mulțumesc“ trupelor turcești, „dar nu este nevoie de ajutorul lor“. Carter a dat fuga duminică în regiunea autonomă a kurzilor din Irak, la Irbil, pentru „a revizui planurile ofensivei asupra orașului Mosul“. De fapt, pentru a încerca să evite o confruntare cu trupele turcești, care din decembrie antrenează și înarmează brigăzi sunnite și peșmerga, nu numai pentru a lua parte la lup­tele pentru Mosul, dar și pentru a se apăra de milițiile șiite care vor să expulzeze populația sunnită, schimbând procentul etnic și religios. Carter s-a întâlnit cu liderul kurd, Masoud Barzani, pentru a-l convinge să-și oprească brigăzile la 20 de kilometri de Mosul.

Riscul unui război interetnic

Duminică dimineață, forțele kurde s-au apropiat de trupele turcești, în nord-estul orașului Bashika. Forțele speciale ira­kiene, sub comanda generalului Haider Fadhil, au pornit și ele o ofensivă lângă Bashika, ocupând două sate. Lângă Bashika, Turcia are o bază militară cu 500 de soldați, care sprijină populația sunnită din regiune. Premierul irakian a cerut întruna ca Turcia să-și retragă trupele și refuză ajutorul Turciei pentru recapturarea orașului Mosul, deși Ashton Car­ter anunțase „un acord de principiu“ că trupele turcești vor avea „un rol“ în bătălia contra ISIS. Ankara vrea să se asigure că nici kurzii, nici milițiile șiite nu vor intra în Mosul, că populația majoritar sunnită nu va fi evacuată și nu va fi supusă acțiunilor agresive ale șiiților. Promisiunea că numai trupele de elită irakiene vor intra în oraș nu liniștește prea tare Ankara. Sunt brigăzi ale forțelor de elită irakiene care arborează steaguri șiite și care au un comportament violent față de civilii care fug din oraș. Acestea nu au vrut să renunțe la steagurile și lozincile șiite care îndeamnă la ură împotriva sunniților, drept pentru care Ankara a anunțat intrarea în război.

Turcia vrea să anexeze zone din Irak

Nici între Bagdad și Irbil lucrurile nu sunt tocmai clare, zona fiind plină de petrol, iar Bagdadul vrând să dețină controlul asupra afacerilor în domeniu. La rândul lor, kurzii vor să-și extindă zona autonomă, ceea ce Turcia nu va accepta. Lup­tele pentru Mosul riscă să deturneze de la obiectivul principal, eliberarea de sub controlul ISIS, și să devină un război interetnic, ca în Siria. Cu SUA care sprijină aspirațiile kurzilor și trupele acestora. La Bagdad, Carter a promis un ajutor mai substanțial din partea SUA, pentru cucerirea orașului Mosul, „dacă autoritățile centrale irakiene o cer“. Adică, americanii nu pot să-și mărească numărul de soldați din Irak, să nu fie acuzați de invazie. Trebuie să li se ceară acest lucru. În baza de la Bashika, turcii sunt gata de intervenție. Așteaptă doar ordinul de la Ankara. Acest weekend a fost foarte activ pentru americani, încercând să împiedice acest ordin unilateral. Mulți analiști militari au avertizat că Ankara, sub pretextul luptei împotriva kurzilor, vrea să anexeze niște zone din nordul Irakului, ca „zone de siguranță“, după cum a făcut și în nordul Siriei și că aceste pretenții teritoriale vor genera mari conflicte în regiune pe termen lung.    

Teroare. Risc de răpiri în Istanbul

Disensiunile între Washington și Ankara intră într-o nouă fază. SUA și-au anunțat cetățenii care se află în Istanbul, ca turiști sau ca lucrători, să fie foarte atenți să nu devină ținta unor agresiuni. Agresiunile pot fi „tentative de răpire, atacuri armate, atacuri cu bombe, ori alte acțiuni violente“. Cei care locuiesc în Istanbul sunt rugați să-și revizuiască „practicile de securitate“ când merg în locurile frecventate de occidentali și să evite marșurile politice etc. În mesaj se vorbește de „grupuri extremiste“, fără a se specifica vreunul. Sigur, se presupune că este vorba în special de bandele ISIS, dar multe se pot ascunde sub acest „steag“.

 

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă