16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTurcia a reevaluat bilanțul tentativei de lovitură de stat. 290 de morți

Turcia a reevaluat bilanțul tentativei de lovitură de stat. 290 de morți

Regimul președintelui Erdogan a publicat, duminică seară, un nou bilanț al tentativei de lovitură de stat din Turcia.

Numărul de morți a ajuns la 290 de persoane, a anunţat Ministerul turc de Externe, iar numărul răniților trece de 1400 de oameni.

Bilanțul este tot provizoriu, întrucât duminică mai aveau loc schimburi de focuri la o bază aeriană din centrul ţării, iar în apropierea aeroportului Sabiha Gokcen din Istanbul armata a tras focuri de avertisment pentru a determina un grup de presupuşi pucişti să se predea, relatează agenţia Reuters preluată de Agerpres.

Potrivit autorităților de la Ankara, peste o sută dintre cei 290 de morți sunt din rândul puciştilor.

O facţiune din armata turcă a încercat să preia puterea prin forţă în noaptea de vineri spre sâmbătă. Unităţi din cadrul acestei facţiuni au blocat cu tancurile la Istanbul podurile peste Bosfor şi aeroportul Ataturk şi au sechestrat numeroşi comandanţi ai armatei, printre ei fiind şi şeful Statului Major. Puciştii au bombardat – inclusiv cu aviaţia – clădiri oficiale, printre care şi sediul parlamentului, preşedintele Erdogan afirmând că şi reşedinţa din vestul ţării unde se afla în vacanţă în acel moment a fost bombardată. 

După ce cu ajutorul unei aplicaţii de mobil a lansat prin intermediul televiziunilor care încă nu fuseseră ocupate de pucişti un apel către populaţie să iasă în stradă, Erdogan a revenit la Istanbul, unde a fost întâmpinat de susţinătorii săi pe aeroportul Ataturk, vehiculele militare aduse acolo de pucişti retrăgându-se odată ce au apărut manifestanţii pro-Erdogan. 

Cu sprijinul populaţiei care i-a ascultat îndemnul şi a ocupat pieţele, Erdogan a preluat treptat controlul. Într-un discurs susţinut duminică la o ceremonie funerară, el le-a cerut susţinătorilor săi să ocupe în continuare pieţele pe tot parcursul săptămânii viitoare. 

Potrivit unui oficial turc, duminică în cursul după-amiezii au avut loc schimburi de focuri la baza aeriană Konya, în centrul ţării, iar lângă aeroportul Sabiha Gokcen, situat în partea asiatică a Istanbulului, armata a tras focuri de avertisment după ce un grup de presupuşi pucişti a refuzat să se predea, în final ei fiind arestaţi fără alte confruntări. 

Până în prezent au fost arestate peste 6.000 de persoane bănuite de implicare în tentativa de lovitură de stat, dintre care circa jumătate sunt militari, inclusiv generali şi alţi ofiţeri de rang înalt, iar ministrul turc al justiţiei a avertizat că numărul arestărilor va creşte.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...
Ultima oră
Pe aceeași temă