8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia acuză și curtează Moscova

Turcia acuză și curtează Moscova

În timp ce preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, acuză Rusia că înarmează militanţii PKK, şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, propune un grup de lucru comun pentru restabilirea raporturilor bilaterale.

Noul guvern turc condus de Binali Yildirim, un fidel aliat al preşedintelui Erdogan, încearcă normalizarea relaţiilor Turciei cu mai mulţi ex-parteneri regionali, între care Rusia şi Israel.

Tensiunile diplomatice dintre Turcia şi Rusia nu sunt „insurmontabile“ şi cele două ţări pot repara relaţiile lor degradate de criza siriană „prin dialog“, afirma luni purtătorul de cuvânt al guvernului de la Ankara. Relaţiile înfloritoare ruso-turce s-au deteriorat brutal în noiembrie trecut după ce avioane militare turce au doborât un bombardier rus deasupra frontierei siriene care, potrivit Turciei, violase spaţiul său aerian. De atunci, Rusia a decretat un val de sancţiuni economice contra Ankarei şi a cerut turiştilor să nu mai meargă în această ţară. „Nici Rusia, nici Turcia nu-şi permit luxul de a se lipsi una de alta“, afirmă Numan Kurtulmus, viceprim-ministru. Declaraţiile sale intervin după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia ar dori reluarea relaţiilor cu Turcia şi aşteaptă demersurile concrete ale Ankarei, inexistente pentru moment. Dar a cerut de asemenea scuzele Ankarei. Relativ la acest subiect, Kurtulmus a rămas evaziv, dar a repetat că „dacă aviaţia turcă ar fi ştiut că era vorba de un avion rus, ar fi acţionat diferit“. Turcia nu a doborât deliberat acel avion, a asigurat responsabilul turc.

Pretextul kurd

Dincolo de aceste eforturi, preşedintele Erdogan a acuzat din nou Rusia că livrează arme rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care au reluat din vara anului 2015 lupta contra forţelor turce. „Teroriştii PKK dispun în prezent de arme antiaeriene şi de rachete care le-au fost livrate de Rusia“, a declarat presei Erdogan. Nu este prima oară când omul-forte al Turciei acuză Rusia că furnizează material militar PKK-ului, partid clasat terorist în mai multe ţări. Răspunzând acuzaţiilor, Mihail Bogdanov, adjunctul ministrului rus de Externe, a precizat că „atunci când cineva spune ceva, trebuie să aducă dovezi“.

Erdogan a mai reproşat Mos­covei că susţine comba­tan­ţii kurzi în Siria. Ankara consideră terorişti şi com­batanţii kurzi sirieni ai GPJ şi este iritată atât de susţinerea rusă, cât şi de cea americană pentru aceste miliţii care luptă în Siria contra organizaţiei teroriste Stat Islamic. Membră NATO, Turcia face parte din coaliţia internaţională condusă de SUA contra SI în Siria şi este în acelaşi timp un opozant al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, protejatul Moscovei. Preşedintele rus a promis în aprilie o susţinere pentru kurzii sirieni, declarând că ei reprezintă o forţă serioasă în lupta contra terorismului. Moscova a acuzat Ankara că împiedică forţele kurde să lupte contra Statului Islamic şi se foloseşte de lupta sa contra terorismului ca pretext pentru reprimarea organizaţiilor kurde în Siria şi în Irak.

Statele Unite au fost şi ele ţinta criticilor lui Erdogan, care a condamnat Washingtonul pentru susţinerea combatanţilor kurzi sirieni. „PKK, PYD, YPG, Statul Islamic: nu există nici o diferenţă între ele. Toate sunt grupuri teroriste“, a declarat preşedintele turc, iritat de fotografiile reporterilor străini prezentând militari americani purtând ecusoane ale YPG în regiunea Raqqa, fieful grupului SI unde o coaliţie de combatanţi kurzi şi arabi – Forţele democratice siriene, FDS a declanșat o ofensivă majoră contra jihadiştilor. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă