15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialTurcia avertizează Rusia că va "suporta consecinţe" după incidentul de vineri, Moscova...

Turcia avertizează Rusia că va “suporta consecinţe” după incidentul de vineri, Moscova neagă

Turcia a ameninţat Rusia că va suporta consecinţe, după ce a anunţat sâmbătă că un avion rus de tip Su-24 i-a încălcat spaţiul aerian în pofida unor avertismente, tensionând şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări implicate în războiul din Siria, însă Moscova a negat orice incursiune.

Într-un incident similar, în noiembrie, Turcia a doborât un avion rus de război despre care a afirmat că i-a încălcat spaţiul aerian, declanşând o ruptură diplomatică în cadrul căreia Rusia i-a impus sancţiuni economice, relatează Reuters în pagina electronică.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Iogor Knaşenkov, a negat că vreun avion rusesc a intrat în spaţiul aerian turc şi a catalogat acuzaţiile Ankarei drept "pură propagandă".

El a declarat că instalaţiile radar turce nu sunt capabile să identifice un anumit avion, tipul sau naţionalitatea acestuia şi că nu s-a emis niciun avertisment în engleză sau rusă.

"Nu a existat nicio încălcare a spaţiului aerian turc de către avioane din cadrul grupului aerian rus din Republica arabă siriană. Declaraţia Turciei cu privire la o presupusă încălcare a spaţiului aerian de către un Su-24 rus este propagandă nefondată", a declarat Konaşenkov, citat de Tass şi RIA Novosti, potrivit The Associated Press.

"Niciunul dintre aceste radare nu sunt capabile să stabilească tipul şi naţionalitatea unei aeronave – indiferent dacă e rus sau face parte din aşa-numita coaliţie anti-ISIS condusă de Statele Unite", a adăugat el, referindu-se la coaliţia împotriva grupării Statul Islamic (SI).

O asemenea identificare "este posibilă numai prin contact vizual direct cu altă aeronavă, ceea ce nu s-a întâmplat. Să spui serios că cineva a avertizat pe altcineva «în rusă şi engleză», cu ajutorul acestor radare, este un lucru pe care-l pot face doar nişte propagandişti ignoranţi care se uită la blockbustere de la Hollywood", a comentat generalul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Rusia că va fi "obligată să suporte consecinţe", dacă va continua să încalce spaţiul aerian al Turciei.

Erdogan a făcut această declaraţie sâmbătă, după ce Ankara a anunţat că un avion rus a încălcat din nou frontiera turcă.

El a acuzat Moscova de acţiuni "iresponsabile", care afectează pacea mondială.

Şeful statului turc a declarat că vrea să îl întâlnească pe omologul său rus Vladimir Putin, în urma acestui nou incident. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la incidentul din noiembrie.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat sâmbătă Rusia să "ia toate măsurile necesare" pentru a se asigura că nu încalcă spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice. "Incidente anterioare au arătat cât de periculos este un asemenea comportament", a subliniat el citat într-un comunicat.

Cele mai citite

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

PwC Romania: Jumătate dintre fraudele din companii se întâmplă din cauza lipsei controalelor privind conformarea

Tranzacţiile care implică criptomonede sunt în creştere, de asemenea, un risc in crestere este cel de greenwashing, adică raportări incorecte/manipulate în domeniul sustenabilităţii numai...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...
Ultima oră
Pe aceeași temă